Nedelja 25.09.2011.
08:00
S media

Najbolji prijatelji melem za zdravlje

"Zanimljivo, naši nalazi su pokazali kako isključivo najbolji prijatelji imaju ovakav blagotvoran uticaj na naše zdravlje, dok to nije slučaj s ostalim prijateljima", rekao je Rajan Adams, vođa studije i profesor u Dečjoj bolnici u američkom Sinsinatiju.

Svi treba da znaju šta drugarstvo znači...

Naučnici su zatražili od sto desetogodišnjaka da ispunjavaju dnevnik pet puta dnevno tokom četiri dana i da pišu o tome što im se dogodilo u poslednjih 20 minuta. Isto tako, morali su da napišu s kime su bili u društvu u poslednjih nekoliko sati.

Posle svakog upisa, istraživači su im uzimali uzorke pljuvačke kako bi izmerili nivo hormona kortizola, odgovornog za stres.

Pokazalo se kako je prisustvo najboljeg prijatelja više od bilo koga drugoga ublažilo fizičke posledice negativnih iskustava, budući da su upravo u tim situacijama deca proizvodila najmanje kortizola.

Uprkos tomu što je studija obuhvatila isključivo decu, stručnjaci tvrde da bi i odrasli najverovatnije reagovali na isti način.

"Prijateljstva u našim životima imaju izuzetno važnu društvenu, emocionalnu i kognitivnu svrhu. Upravo je celoživotno ulaganje u prijateljstvo najbolji način da održavate svoj um i telo zdravima čitavog života", zaključuju stručnjaci, a prenosi Metro.

2024 © - Vesti online