Subota 24.09.2011.
18:11
Beta

"Hapšenje sudije zbog revizije izbora"

Društvo sudija sumnja u "zvaničnu verziju"

Prema saopštenju društva, sudija Visokog saveta sudstva (VSS) Blagoje Jakšić imao je najviše usvojenih "prigovora" nereizabranih sudija i njegovo hapšenje je u vezi sa revizijom odluka o opštem izboru.

"Na sednici VSS od 20. jula 2010. godine, iako VSS nije doneo odluku u 11 njegovih predmeta što je trostruko više nego kod ostalih članova, Jakšić je bio među članovima Saveta sa najvećim brojem usvojenih "prigovora" nereizabranih sudija (55)", navodi Društvo.

Društvo navodi da je Jakšićeva supruga zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, u međuvremenu "izanenada" upućena na rad u Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, a da Jakšićevi predmeti nisu razmatrani na sledeće dve sednice Saveta.

Sudijsko udruženje od nadležnih organa traži odgovor na pitanja da li hapšenje Jakšića ima veze sa načinom odlučivanja VSS-a saveta u postupku revizije reizbora i zašto je procedura pokrenuta "kada su u reviziji reizbora utvrđena brojna neosnovana razrešenja".

Sudija Višeg prekršajnog suda u Beogradu Blagoje Jakšić uhapšen je juče zbog sumnje da je svom prijatelju Ljubomiru Biševcu pomogao da pribavi protivpravnu imovinsku korist od više od 20 miliona dinara.

On je to navodno uradio dok je bio predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici tako što je dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige Suda overi ugovor o nelegalnoj prodaji lokala Ljubomiru Biševcu, koji je bio u vlasništvu DP "Luh".

2024 © - Vesti online