Subota 24.09.2011.
19:22
Vestionline

Papa: Nacizam i komunizam su kao kisela kiša

"Morali ste da izdržite prvo smeđu, a onda crvenu diktaturu a sve su one imale dejstvo kisele kiše na hrišćansku veru", rekao je papa na misi pred oko 30.000 ljudi na srednjevekovnom trgu u gradu Erfurtu u bivšoj komunističkoj istočnoj Nemačkoj.

Vratio se u rodnu Nemačku: Papa Benedikt XVI

Oko dva sata pre početka mise jedna osoba ispalila je hitac iz pištolja u pravcu obezbeđenja na kontrolnom punktu u Erfurtu, saopštila je policija, dodajući da je nepoznati muškarac time želeo da izrazi protest zbog oštrih mera bezbednosti.

Ovo je treće putovanje poglavara rimokatoličke crkve u rodnu Nemačku od kada je izabran 2005. godine. Papina poseta izazvala je manje proteste zbog stavova crke o homoseksualnim brakovima, kontracepciji i skandala zbog sveštenika koji su seksualno zlostavljali decu. Takođe, treba napomenuti da je papa Benedikt svojevremeno bio član ''Hitlerove omladine''.

Papa se sinoć, na iznenađenje mnogih, sastao se sa žrtvama seksualnog zlostavljanja. Crkveni zvaničnici rekli su danas da se papa sastao sa tri muškarca i dve žene, koje su izabrane među mnogobrojnim žrtvama širom zemlje, a koje su tražile da vide papu.

"Nije bilo svađe ili spora, to nije bio razgovor već pre slušanje i bilo je očigledno da je papa osetio duboko žaljenje i to je jasno izrazio", rekao je biskup Stiven Akerman.

U saopštenju Vatikana posle sastanka sa žrtvama navodi se da je papa bio "duboko potresen i dirnut" i dao uveravanja da je Crkva "opredeljenja za promovisanje efikasnih mera zaštite dece".

Udruženja žrtava kažu da Vatikan nije učinio dovoljno da krivce izvede pred lice pravde. Nemačke žrtve seksualnog zlostavljanja pridružile su se skupu oko 8.000 demonstranata u Berlinu, gradu u kome je papa počeo posetu Nemačkoj.

Oko 700 Nemaca zatražilo je nadoknadu zbog seksualnog zlostavljanja u rukama katoličkih sveštenika i osoblja Katoličke crkve. Rekordnih 181.000 Nemaca napustilo je crkvu samo prošle godine u znak protesta.

Papa je, takođe, pozvao na jedinstvo katolika i protestanata tokom posete manastiru u Erfurtu, u kome je reformator iz 16. veka Martin Luter živeo pre nego što je objavio svojih 95 teza, u kojima je kritikovao Katoličku crkvu što je kasnije dovelo do velikog pokreta reformacije.

2024 © - Vesti online