Subota 24.09.2011.
15:32
Blic

Listić na albanskom ili bojkot popisa

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu kažu da je u pitanju potpuno neodgovorna inicijativa koja će narušiti interese i naneti štetu albanskoj zajednici.

"Koordinaciono telo je izvršilo prevod svih relevantnih dokumenata kao što su obrasci i vodiči za popisivače. Popis će biti održan u svim nacionalnim zajednicama na isti način i po istim pravilima, to jest - svi će imati listiće na srpskom jeziku", rekli su u Ministarstvu.


Srpsko narodno veće opštine Bujanovac tražilo je da popis na području Bujanovca, Preševa i Medveđe obave "neutralni i mešoviti članovi popisnih komisija" i da se Albanci privole da na popis izađu.


Predsednik SNV dr Mile Stojanović je rekao da domaće i međunarodne institucije moraju sve da učine da Albance primoraju da izađu na popis jer se ne zna tačan broj pripadnika ove nacionalne zajednice u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.


Međutim, Skender Destani, predsednik Demokratske unije Preševske doline, kaže za "Blic" da Albanci, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, imaju pravo na listiće za popis stanovništva na maternjem, albanskom jeziku.


"Ne mogu da shvatim Vladu da ne poštuje svoje propise. Zakon o lokalnim samoupravama kaže da tamo gde su nacionalne manjine brojnije od 15 odsto stanovništva službena upotreba jezika mora biti na njihovom maternjem jeziku", rekao je Destani.


I Riza Halimi, narodni poslanik iz Preševa, navodi i da popis nema svrhe jer neće moći da se "vidi" sve veći broj osoba koje su se, kako kaže, zbog ekonomske i političke situacije, socijalne ugroženosti i nepoštovanja ljudskih prava odselile ili na Kosovo i Metohiju ili u zemlje zapadne Evrope.

"Tu su i razlozi administrativne i tehničke prirode, od određivanja instruktora, popisivača do podele terena", dodao je Halimi.

Odluku o bojkotu popisa donela je Skupština albanskih odbornika koju čini 65 predstavnika Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

2024 © - Vesti online