Subota 24.09.2011.
12:50
Politika

Mas: Kosovo presudno za put u EU

Nemački ambasador Volfram Mas

Nemački ambasador u Beogradu je u intervjuu "Politici" objasnio da njegova zemlja iščekuje da se dijalog "vodi konstruktivno i ozbiljno, a ne samo za pokazivanje", kao i da Nemačka "veoma ozbiljno" shvata Srbiju kao partnera u tom dijalogu.


Govoreći o problemima na prelazima, Mas je rekao da svakako "jedna država ima pravo da svoje granice uređuje, i što se tiče ljudstva", ali da je pokušano da se vodi računa i o osetljivosti te teme kad je reč o srpskoj strani.


"Ovakvo stanje sa albanskim carinicima na prelazima na severu Kosova za Nemačku je definitivno", rekao je Mas jer, kako kaže, ne vidi smisao da se stanje vrati na vreme pre toga, podsećajući da pitanje postavljanja ljudi na graničnim prelazima stoji otvoreno već dve i po godine, a niko se time nije ozbiljno pozabavio.

"Stanje kakvo trenutno jeste nije stanje za sva vremena. Svakako, Evropska unija ne namerava da vekovima drži Euleks da bi obavljao carinske kontrole", naglasio je Mas.


Kada je reč o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo u EU Srbiji za odluku Nemačke u decembru, "sigurno će suštinsku ulogu imati to kako će se razviti dijalog".


Na pitanje da li to znači da će situacija na Kosovu ipak biti presudna za odluku o kandidaturi Mas je odgovorio: "Ne situacija na Kosovu, već način na koji se Srbija bavi tim problemima".


Što se utvrđivanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU, Mas smatra da će tu i "Bundestag imati šta da kaže", ocenjujući da je najavljena poseta Berlinu potpredsednika Vlade Božidara Đelića odmah posle 12. oktobra, veoma korisna i da će biti od pomoći.

Nemački ambasador je u julu rekao da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova ako to ne želi, jer priznavanje nezavisnosti nije uslov za ulazak u EU.  On je tada rekao da su svi uslovi koje ćemo dobiti kao kandidati sadržani u pristupnim pregovorima i definisani još devedesetih. Mas je to ponovio i u avgustu, ali uz napomenu da Nemačka očekuje "rešenje problema".

2024 © - Vesti online