Subota 24.09.2011.
15:11
Fonet

Stanković smenjuje direktore u zdravstvu

Zoran Stanković

"Takva situacija u zdravstvu je nedopustiva, a postoje slučajevi gde vršioci dužnosti obavljaju duple funkcije po pet i više godina", naglasio je Stanković.

On je dodao da je prioritet da sve zdravstvene ustanove imaju direktore, kao i predsednike upravnih i nadzornih odbora. Prema rečima Stankovića, postoji više desetina takvih slučajeva u zemlji i revizija ustanova je u toku.

Ministar kaže da je u tom cilju Ministarstvo zdravlja osnovalo Komisiju za imenovanje organa upravljanja koja će posle sagledavanja stanja na terenu doneti konkretne mere u upravnim i nadzornim odborima zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić kaže za "Danas" da činjenica da je neko vršilac dužnosti direktora više godina nije problematična, ali da ukoliko je v.d. direktora u isto vreme i predsednik UO iste zdravstvene ustanove - to predstavlja sukob interesa i te slučajeve treba posebno ispitati, jer mogu da sadrže elemente korupcije.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da su državne institucije odgovorne za uspostavljanje takve sistemske korupcije.

"Nisu ti vršioci dužnosti direktora sami obavljali više funkcija, već ih je neko, kome je to odgovaralo, tu postavio", rekla je Barać i naglasila da mora da se utvrdi odgovornost onih koji su dozvolili da nezakonito stanje traje godinama.

2024 © - Vesti online