Subota 24.09.2011.
09:11
Vestionline

D&G odlazi u istoriju

Svoju kreativnost pokloniće samo najbogatijima: Dolče i Gabana

Domeniko i Stefano su na nedelji mode u Milanu u četvrtak uveče predstavili poslednju liniju D&G, najavljujući kraj brenda osnovanog još 1994. godine, o čemu se šuškalo još od marta ove godine. Oni su najavili da će na tržištu ostati da postoji njihova glavna linija "Dolce&Gabbana", koja je specijalizovana za luksuzne proizvode po daleko višim cenama. Poređenja radi, patike D&G koštaju oko 230 evra, dok su cipele "Dolče&Gabana" preko 600 evra.


"Za nas je gašenje D&G kao povratak na početak avanture, kada smo bili puni ideja", naveli du kreatori u zajedničkom saopštenju.

Linija jeftinijih proizvoda sa oznakom D&G bila je zamišljena kao urbana inspiracija da postavlja nove trendove u svetu mode, a ne da ih prati. Pod tom oznakom su se osim farmerki i majica proizvodili i satovi, obuća, parfemi... Ukupan obrt kompanije zaključno sa martom ove godine bio je 1,54 milijarde dolara. Međutim u 2009. "Dolče&Gabana" je imao pad prodaje od 13 odsto pošto je zbog krize pala potražnja za luksuznim brendom.


Kompanija zapošljava više od 3.400 radnika i ima radnje u više od 90 zemalja. D&G je bio jedan od najfalsifikovanijih brendova, a do kakvog su majstorstva Kinezi doveli kopiranje ovog brenda najbolje se može videti u kineskom tržnom centru u beogradskom Bloku 70. D&G proizvode ponosno su nosile brojne poznate ličnosti, među kojima su Kajli Minog, Naomi Kembel, Madona, Skarlet Johanson i Lejdi Gaga.

Izbegli robiju zbog utaje poreza!


U maju 2009, italijanske vlasti su optužile Domenika i Stefana za utaju poreza od 1,4 milijarde dolara pošto su otvorili firmu u Luksenburgu izbegavajući da plaćaju porez u Italiji. Posle nekoliko sudskih saslušanja, u aprilu ove godine sud je doneo oslobađajuću presudu, navodeći da nema dovoljno dokaza. Domeniku i Stefanu je pretila kazna zatvora od tri godine.

2024 © - Vesti online