Petak 23.09.2011.
21:59
Beta

"Vreme je za palestinsku državu"

Ovacije za Mahmuda Abasa

Abas je zatražio je da, posle višedecenijske okupacije, Palestinci počnu život u suverenoj i slobodnoj državi. Pre govora on je generalnom sekretaru UN podneo zahtev za punopravno članstvo u svetskoj organizaciji nacija.

Predsedavajući Palestinske Autonomije je to učinio uprkos protivljenju Izraela i SAD, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

"Moj narod želi da koristi pravo da živi normalnim životom, kao i ostatak čovečanstva”, bila je jedna od prvih stavki njegovog govora.

Neki članovi izraelske delegacije, među kojima i šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman, napustili su salu kada je predsednik Abas prišao govornici. Predstavnici SAD u UN su samo protokolarno aplaudirali, kada se Mahmud Abas pojavio za govornicom, ali ne i kada je govor završio.
 

"Želimo i nadamo se da ćemo imati veću i efikasnu ulogu u Ujedinjenim nacijama, da bismo radili na postizanju sveobuhvatnog mira u našem regionu, koji obezbediti neotuđiva, legitimna nacionalna prava palestinskog naroda”, rekao je Mahmud Abas u govoru, posle čega je dobio dug aplauz.

Mahmud Abas je dobio novi veliki aplauz kada je podigao kopiju formalnog zahteva za članstvom u UN i rekao da je tražio od Ban Ki-muna brzo razmatranje zahteva da se Palestina prizna kao nezavisna država u koju ulaze Zapadna obala, pojas Gaze i istočni Jerusalim, oblasti koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Pregovori s Izraelom "biće besmisleni” sve dok se nastavlja gradnja naselja na teritoriji koju Palestinici žele u okviru svoje države, rekao je Abas i upozorio da bi njegova vlada mogla pasti ako se nastavi gradnja tih naselja.

"Ta politika je odgovorna za stalne neuspehe međunarodnih pokušaja da se spase mirovni proces”, rekao je Abas.
 

Na desetine hiljada Palestinaca okupilo su ispred velikih ekrana na trgovima širom Zapadne obale kako bi pratili kako Mahmud Abas traži prizavanje nezavisne države Palestine u UN, koja bi tako postala 194. zemlja-članica Organizacije Ujedinjenih nacija.

Širom Palestine Generalna skupština UN u centru pažnje

Uprkos strahovanju Izraela i podizanju spremnosti policijskih i vojnih jedinica, posebno u Jerusalimu, nije bilo nereda niti bilo kakvih incidenata.

Podrška Palestini u Beogradu

 

U centru Beograda je održan skup podrške Palestini, na kojem je učestvovalo nekoliko stotina Palestinaca iz dijaspore i građana Srbije.

 

Skup je održan ispred "Ruskog cara" u Knez Mihailovoj ulici, a među okupljenima su bile i neke javne ličnosti. Okupljeni su držali brojne zastave Palestine i Srbije, kao i transparente na kojima je pisalo "Slobodna Palestina" i "Hvala Srbiji".

 

Levičarski aktivisti iz Srbije su u više navrata skandirali u znak podrške "Palestina država - dole okupacija".

Netanjahu: Izrael spreman na "bolne kompromise"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u Generalnoj skupštini UN da ponovo nudi ruku svim susedima njegove zemlje, posebno Palestincima. Netanjahu se Generalnoj skupštini obratio ubrzo posle palestinskog predsednika Abasa.

Nehanjahu je rekao da Izrael opet nudi ruku mira Egiptu, Jordanu i Turskoj. "Posebno, međutim, pružamo ruku palestinskom narodu s kojim nastojimo da postigneom pravičan i trajan mir", rekao je Netanjahu koji je pozdravljen aplauzom u Generalnoj skupštini.

Uzmite u obzir "bezbednosne brige Izraela": Benjamin Netanjahu

Netanjahu je rekao da je Izrael spreman na "bolne kompromise" i da bi "Palestinci trebalo da žive u svojoj slobodnoj državi", ali i da budu spremni na kompromise i da "ozbiljno uzmu u obzir bezbednosne brige Izraela".

Izraleski premijer je rekao da bi povlačenje s okupiranih teritorija samo pojačalo islamske ekstremiste i da je u suštini sukoba odbijanje Palestinaca da priznaju jevrejsku državu.

Hamas: Palestinci ne treba da mole za državu

Islamistički pokret Hamas saopštio je danas da bi Palestinci trebalo da oslobode svoju zemlju, a ne da mole za priznanje u Ujedinjenim nacijama, odlučno odbacivši nastojanja palestinskog predsednika Abasa.

Ismail Hanijeh

Jedan od lidera Hamasa u pojasu Gaze Ismail Hanijeh ocenio je da Abasov nastup u UN neće doneti nezavisnost. "Naš palestinski narod ne moli za državu.

Države nisu izgrađene na rezolucijama UN-a. Države oslobađaju svoju zemlju i osnivaju svoje entitete", rekao je Hanijeh koji je zapravo premijer u pojasu Gaze.

Hamasovci su preuzeli kontrolu nad tom teritorijom u junu 2007. godine, pobedivši snage lojalne Abasovom umerenijem Fatahu, koji još uvek dominira Zapadnom obalom, a nedavni napori da se dve glavne palestinske frakcije pomire nisu urodile plodom, podsećaju agencije.

"Palestinski narod se borio i pružao otpor više od 60 godina, dajući hiljade mučenika, hiljade zatvorenika za oslobođenje zemlje", rekao je Hanijeh poslije molitvi u džamiji, naglasivši da se "država neće ostvariti kroz cenkanje i ovo političko ucenjivanje".

Hamas u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela i više puta je kritikovao Abasa što pokušava da postigne mir pregovorima uz posredovanje SAD-a.

Hanijeh je rekao da američka i izraelska pretnja vetom pokazuje da je Abas gubio vreme i da je trebalo da se usredsredi na rešavanje političkih podela s Hamasom.

2024 © - Vesti online