Petak 23.09.2011.
23:12
Vesti

Nova kazna za "nepodobnog srbofila"

NE ŽELI U MINDEN: Peter Handke

Nagradu "Kandid" dodeljuje književno udruženje vestfalijskog grada Mindena.

Jedini sponzor, firma "Kolbus" koja se bavi proizvodnjom mašina za uvezivanje knjiga, i njen direktor i vlasnik Kaj Bintemajer, povukli su se iz ugovora da za nagradu obezbede 15.000 evra, saopštio je predsednik žirija za dodelu ove nagrade Gerd Fosvinkel.

"Handkea je direktor Bintemajer preda mnom nazvao zanovetalom i šizopatom", izjavio je predsednik žirija.

U obrazloženju svoje odluke, ova firma je navela da je "svrstavanje Handkea na stranu Srbije provokativan potez, koji bi mogao da uznemiri njihove američke klijente", naveo je Fosvinkel.


Nagrada Peteru Handkeu je ostala bez novčanog dela. Proslava planirana za kraj oktobra, kada je piscu trebalo da bude uručeno priznanje, otkazana je jer Handke ne želi da dođe u Minden.


Ovo nije prvi ovakav slučaj koji prati "nepodobnog srbofila". Pre pet godina on je trebalo da dobije priznanje "Hajnrih Hajne", koje dodeljuje grad Diseldorf. Politički stavovi pisca nisu se dopali mnogim članovima gradske uprave, tako da se Handke odrekao novčanog iznosa nagrade u visini od 50.000 evra.

Kritičari su prebacivali Handkeu da ublažuje "srpske ratne zločine", a duhove je dodatno uznemerila i njegova pojava na sahrani Slobodana Miloševića, gde je držao posmrtni govor.

2024 © - Vesti online