Petak 23.09.2011.
18:32
24sata.info

SAD priprema Izrael za napad na Iran?

Bombe su prebačene u Izrael samo nekoliko meseci od Obamine inauguracije
 

Izrael je, prenose američki mediji, tražio da kupi ove bombe još u vreme predsednika Džordža Buša.

Prema istom izveštaju, američki i izraelski predstavnici potvrdili su istinitost navoda koje će objaviti Njuzvik, da se navedene "super-bombe" potencijalno mogu koristiti u napadu na iranska nuklearna postrojenja.

Bombe su prebačene u Izrael tokom 2009. godine, i to samo nekoliko meseci nakon što je Obama preuzeo funkciju predsednika SAD-a. Izrael je poslao zahtev u SAD za kupovinom "razarača bunkera" još 2005. godine, ali je Bušova administracija odbila taj zahtev. Razlog takvoj odluci bio je strah da će Izrael "prodati" ovu naprednu tehnologiju Kini.

Međutim, najveći strah u svemu i dalje predstavlja, prema navodima američkih vojnih stručnjaka, činjenica "kako će Iranci prihvatiti ovu vest" i "kako zbog toga mogu reagovati Izraelci".

"Postoji strah da će ovaj potez biti tretiran na taj način kao da je SAD dao Izraelu "zeleno svetlo" za napad na Iran", prenose američki mediji.

Prema pisanju Njuzvika, koji se poziva na svoje obaveštajne izvore, Izrael je razvio vlastitu tehnologiju za uništavanje bunkera duboko pod zemljom u periodu između 2005. do 2009. godine, ali se odlučio za kupovinu bombi iz SAD-a jer su bile jeftinije.

2024 © - Vesti online