Petak 23.09.2011.
16:26
Vestionline, RTS

Sirovi uranijum pronađen u Libiji

Sirovi uranijum uskladišten u buradima
 

"Možemo da potvrdimo da postoji ''žuti kolač" (sirovi uranijum) uskladišten u buradima na lokaciji blizu Sabhe u centralnoj Libiji“, rekla je portparolka IAEA Džil Tjudor.

Tjudorova je rekla da je uranijum, koji su uskladištile vlasti svrgnutog libijskog lidera Moamera el Gadafija, prijavljen Agenciji i da se IAEA nada da će biti u mogućnosti da materijal ispita „kada se situacija u zemlji stabilizuje".

Agencija dodaje da je Libija pristala 2003. godine da se odrekne aktivnosti usmerenih na razvoj oružja za masovno uništenje.

Si-En-En je javio da su kod Sabhe oružane snage lojalne Prelaznom nacionalnom savetu juče pronašle dva velika skladišta i da je u jednom bilo na hiljade plavih buradi od kojih su neki obeleženi oznakom "radioaktivno".

Opet juriš na Bani Valid
 

Pobunjenici već nekoliko dana pokušavaju da dovedu u red jedinice koje se nalaze pred Bani Validom i Sirtom, ali su se ta nastojanja više puta raspala u paramparčad zbog žestokog otpora Gadafijevih snaga, koje, ako je verovati snimku navodno načinjenom u Bani Validu, predvodi Saif al Islam.


Broj žrtava na strani ustanika meri se u desetinama, ali, kako se čini ništa bolje stanje nije ni u protivničkom taboru, koji osim gubitaka u borbi i bombardovanju NATO muči i činjenica da su ta dva grada već danima bez vode, struje i redovnog snabdevanja hranom.
 

Garafijeve pristalice već više pd 48 sati tvrde da je u napadima NATO ubijeno više od 150 civila, ali takve optužbe, bar za sada, nisu izazvale nikakvu reakciju iz Brisela.
 

Najveći problem za pobunjenike predstavlja opasnost da se njihov pokret, zasnovan na želji da se svrgne Gadafi, ne raspadne onog trenutka kada padnu Bani Valid i Sirt, jer se duž celog fronta oseća netrpeljivost između različitih grupa, koja je u nekoliko navrata bila praćena oružanim obračunima i desetinama mrtvih.
 

Iako nema nikakvih naznaka da bi se Gadafijevi borci u ta dva grada mogli predati u dogledno vreme, zapadni analitičari upozoravaju nove vlasti u Tripoliju da je došlo vreme da razmišljaju na koji će način razpružati silne lokalne grupe koje trenutno vladaju zemljom.

2024 © - Vesti online