Petak 23.09.2011.
11:30
Vestionline

Papa u Nemačkoj: Poštujte muslimane

Uzajamno poštovanje je neophodno: Papa Benedikt XVI sa predstavnicima muslimana Nemačke
 

''Prisustvo brojnih muslimanskih porodica od sedamdesetih godina prošlog veka postao je jedan rastući specifikum ove zemlje'', rekao je papa Benedikt XVI i pozvao da se stalno radi na boljem međusobnom upoznavanju i razumevanju.

Odnos hrišćanstva i islama je bila tema razgovora

On je ocenio da su dijalog i uzajamno poštovanje neophodni. Muslimani su, pre pet godina kada je papa Benedikt govorio u Regenzburgu, prebacili poglavaru Rimokatoličke crkve da je Islam doveo u vezu sa nasiljem, podsećaju danas mediji.

Pročitajte još

* Uhapšeni "Hitler" i "Papa"

* Žrtve silovanja tuže papu za zločin protiv čovečnosti

Papa se tada u Regenzburgu izjasnio protiv svetog rata i, pri tome, indirektno kritikovao proroka Mohamada, citirajući jedan 600 godina star razgovor između vizantijskog cara Manuela Paleologosa i jednog Persijanca u kome se kaže ''....pokaži mi šta je novo Mohamed doneo i videćeš .....i da se mačem širi njegova religija....''.

Posle tih izjava kancelar Angela Merkel se tada stavila u odbranu pape, naglasivši da je on jasno stavio do znanja jedno odlučno i beskompromisno odricanje od bilo kakve primene sile u ime religije.

Papa je po dolasku u Nemačku gde je dočekan uz najviše vojne počasti, jer svoju domovinu posećuje i kao državni poglavar Vatikana, govorio u Bundestagu i susreo se sa Merkelovom, predsendikom države Kristijanom Vulfom i drugim političarima.

Papa Benedikt XVI je prvi poglavar Rimokatoličke crvke koji je govorio u Bundestagu. Njegov govor bojkotovalo je oko 100 poslanika, uz obrazloženje da je papin nastup nespojiv sa religioznom neutralnošću države.

Sledi božja misa u Frajburgu

Papa Benedikt XVI nastavlja danas svoju, treću po redu, posetu domovini Nemačkoj i danas će biti u Erfurtu i prvi put od pada Berlinskog zida na teritoriji bivšeg DDR. Posle Erfurta papa odlazi u Frajburg i posetom tom gradu, gde se na božjoj misi očekuje oko 100.000 ljudi, on će 25. septembra završiti ovu posetu, praćenu najvišim merama bezbednosti, uz angažman samo u Berlinu oko 6 000. policijaca.

2024 © - Vesti online