Četvrtak 22.09.2011.
11:07
Vestionline, Blic

Duda Ivković ostaje selektor Srbije

Dušan Ivković ostaje za kormilom "orlova"

Proslavljeni trener, koji je u Litvaniji doživeo fijasko sa “orlovima”, ipak će voditi državni tim u još jednom ciklusu, za sada sigurno u kvalifikacijama i, ako se plasiramo, na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Sloveniji. 

Svakako da su osmo mesto u Litvaniji, ujedno i neodlazak na Olimpijske igre 2012, uzdrmali pozicije trofejnog stručnjaka, ali je on ipak dobio podršku predsednika Košarkaškog saveza Srbije Dragana Đilasa i nešto blažu potpredsednika Dejana Bodiroge.

Na sastanku u Kući košarke, koji će se održati krajem ove ili početkom naredne nedelje, Ivković će analizirati rezultate sa šampionata kontinenta, međutim već se zna, iako je uz igrače najveći krivac za neuspeh, da će u dogovoru sa ljudima koji vode Savez ostati na čelu stručnog štaba. To znači da bi Duda mogao da predvodi Srbiju i sve do Svetskog prvenstva 2014. u Španiji, premda će tada imati 71 godinu, dok je u ovom trenutku potpuno neizvesno i pomisliti ko bi mogao da vodi košarkaše na Igrama u Riju 2016.

Inače, FIBA Evropa je objavila sistem takmičenja za Evrobasket 2013. koji će se igrati u Sloveniji. U kvalifikacijama će igrati 30 reprezentacija, uključujući i Srbiju, koje će biti podeljene u šest grupa, a prolaz će izvaditi 16 nacionalnih timova.

Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće prvoplasirane i drugoplasirane ekipe iz svih grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Dodatne runde kvalifikacija neće biti, a na šampionatu će igrati 24 reprezentacije po identičnom sistemu takmičenja kao i na nedavno okončanom EP u Litvaniji.

2024 © - Vesti online