Četvrtak 22.09.2011.
08:09
Vestionline

SAD: Otrov u limenkama hrane za decu

BPA je najpoznatiji kao agens za očvršnjavanje plastičnih boca, ali je u širokoj primeni i kao sredstvo za oblaganje unutrašnjosti limenki.

BPA je opasan agens koji škodi bebama


Mnoge naučne studije su, međutim, BPA dovele u vezu s rakom i nekim drugim oboljenjima, pa je ranije ove godine Evropska unija (EU) zabranila njegovu primenu u proizvodnji flašica za bebe i druge ambalaže za hranu namenjenu najmlađima.


Upotreba ove hemikalije je ograničena i u ambalaži za dečiju hranu u Kanadi. U Fondu za rak dojke ističu da su tragovi BPA nađeni u svoj analiziranoj hrani za decu iz limenki, kao i da je prosečan sadržaj ove hemikalije iznosio 49 milijarditih delova.


U nekim slučajevima utvrđeno je i 148 milijarditih delova BPA u konzervisanoj hrani za decu.


Veći sadržaj BPA je, inače, konstatovan u supama nego u testeninama iz limenki, što ne predstavlja iznenađenje jer se odranije zna da neki prehrambeni proizvodi podstiču veće "curenje" BPA nego drugi.


U Fondu za rak dojke napominju da BPA može da naruši delikatni hormonalni sistem dece i zato savetuju roditeljima da izbegavaju da ih hrane obrocima iz limenki, već da se opredele za zamrznute proizvode ili za one u pakovanjima na bazi papira.

2024 © - Vesti online