Četvrtak 22.09.2011.
13:06
Ž. Marković - Vesti

Grobnica dokaz protiv Dudakovića?

Optužnica godinama u fioci Tužilaštva BiH: Atif Dudaković, bivši komandant Petog korpusa
 

Da bi ovaj proces sada mogao konačno da se zakotrlja i krene sa mrtve tačke smatraju svi koji se u RS bave traženjem nestalih i istraživanjem ratnih zločina.


Podsetimo, u ponedeljak je u pomenutoj kasarni počela ekshumacija najmanje 15 tela žrtava za koje je potvrđeno da se radi o Srbima koji su stradali 1994. i 1995. godine. Ovo praktično dokazuje da je kasarna koja je, za vreme rata, bila pod kontrolom Dudakovićevih snaga praktično bila logor.


- Operativni tim još je 23. septembra prošle godine dostavio Tužilaštvu BiH podatke o lokaciji za ovu grobnicu, koja se nalazi u krugu kasarne. Njima je trebalo godinu dana da počnu s radom, a na drugoj strani gotovo cela kasarna znala je za ovu masovnu grobnicu. Da li Tužilaštvu treba još nešto da podigne optužnicu protiv Dudakovića? - pita se rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar.

I dalje bez kazne

Iako su očigledni dokazi u zločinima jedinica pod komandom Atifa Dudakovića ugledali svetlo dana još pre pet godina, on nije procesuiran i njegov slučaj praktično skuplja prašinu u fiokama Tužilaštva BiH. Čak ni objavljeni video snimci na kojima se vidi kako Dudaković naređuje paljenje srpskih sela nisu bili dovoljan dokaz.

Interesantno je da iz Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane još niko ne želi dati nikakav zvaničan komentar. Osim toga, novinarima i predstavnicima pojedinih udruženja bio je zabranjen ulaz u krug kasarne što je izazvalo njihovo ogorčenje. Jedan od njih je bio i Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih koji je, u telefonskom razgovoru sa zamenikom ministra odbrane BiH Živkom Marjancem, i to pred kamerama, optužio nadležne iz tog ministarstva da opstruišu celi slučaj.


- Sasvim je jasno zbog čega je Tužilaštvo čekalo godinu dana pa da donese naredbu o početku ekshumacija. Žalosno je ovo što možemo da vidimo u grobnici, slika je stravična - rekao je Mitrović.


Ekshumacija u kasarni nastavljena je i u sredu. U grobnici su, prema svedočenju prisutnih pronađena tela zamotana u vojniču ćebad i foliju, a na delovima kostiju uočena je i bodljikava žica. Konkretnije informacije biće poznate tek nakon stručne analize.

2024 © - Vesti online