Sreda 21.09.2011.
13:58
Vestionline, RTS

Sudije su danas zvezde

Pjerluiđi: Nisam učio psovke na srpskom

Kolinino bogato iskustvo i uticaj sada koriste u UEFA gde je član sudijskog komiteta, a volonterski radi kao konsultant u Italijanskoj sudijskoj organizaciji. On je bio toliko popularan i uticajan da su u Italiji odlučili da pomere starosnu granicu za sudije samo da bi mogao da sudi još jednu godinu.


"Znate, jeste teško doći na vrh. Ali je još teže tu ostati. Rad, rad, rad... Stalno mora da se radi", kaže Pjerluiđi Kolina (51).

"Mnogo je napora potrebno da bi se uspelo ali verujte mi, još više da bi se opstalo na tom nivou. U bilo kom poslu koji radite".

Danas su sudije postale zvezde. Pogledajte samo tenis, košarku, fudbal...više nego ranije zna se ko je sudija. Ali su takođe i pod većim pritiskom.

"Sudija ne bi smeo da bude zvezda. Ne zaboravite da su na početku oni bili baš kao sudija u sudnici. Kravata, odelo. Tako su počeli u fudbalu. Danas moraju da budu fizički spremni i da poznaju fudbal. Danas su više kao atlete".

Postoji velika mogučnost da se u doigravanju za Evro 2012. sretnu bivše jugoslovenske republike, a slede i mečevi Srbije i Hrvatske u sledećim kvalifikacijama za šampionat sveta. To će biti izazov za sudijsku organizaciju.

"Mi poklanjamo pažnju svakom meču. Naravno, i mečevima o kojima govorite. Budite sigurni da ćemo izabrati sudiju koji u potpunosti odgovora tom izazovu. Uostalom imali smo već u ovim kvalifikacijama mečeve Srbije i Slovenije i nije bilo nikakvih problema. Mi ćemo biti spremni".

Kolina, koji je po okončanju karijere priznao da je navijao za Lacio, često je sudio srpskim igračima.

"Ne znam srpski, nisam učio psovke na srpskom. Znam izraz Neka čeka Laza...ali to je šala. Vidim po izrazu lica igrača šta hoće da mi kaše".

Tokom karijere skupljao je dresove fudbalera ali je jedan od najdražih dobio tek prošle noći. Kolina je zaljubljen u košarku a veliki je navijač Fortitudo Bolonje.

"Nadam se da je ovo što me pitate šala (smeh)...Svojevremeno sam izjavio da je Predrag Danilović moj omiljeni igrač. A to je kao kada bi navijač Partizana rekao da mu je omiljeni fudbaler iz Crvene zvezde ili obrnuto. Imao sam malo problema zbog toga. Danilović je nastupao za Virtus, a ja sam strastveni navijač Fortituda. Naravno, već sam imao dres Saleta Đorđevića jer je igrao u klubu za koji navijam, a sinoć sam dobio dres Saše Danilovića", rekao je Kolina. 

2024 © - Vesti online