Sreda 21.09.2011.
12:15 >> 12:31h
Beta

Barikade do kraja zasedanja UN?

Kfor i Euleks neće pokušati da uklone barikade dok se Tači i Jafjaga ne vrate iz Njujorka
 

"Kfor i Euleks su u konsultaciji sa kosovskim institucijama, odlučili da ne preduzimaju nijedan pokušaj da otklone prepreke na putevima sve dok kosovski lideri učestvuju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku", piše prištinski dnevnik "Koha Ditore" i dodaje da međunarodni mehanizmi bezbednosti na Kosovu smatraju da uklanjanje barikada na putevima na severu, koje su podigli lokalni Srbi, nije samo međunarodna stvar i obaveza.

Međunarodna vojna i civilna misija smatraju da time treba da se pozabave i politički predstavnici Prištine i Beograda u Briselu, jer je sloboda kretanja na severu i političko pitanje.

Dnevnik Zeri navodi da je akcija prištinskih vlasti oko prelaza Jarinje i Brnjak, i podrška međunarodnih snaga za tu akciju, poslala jasne poruke da neće biti odvajanja severa od ostatka Kosova i da će u postizanju rešenja za taj deo učestvovati i međunarodna zajednica.

U članku se iznosi ideja da prelazno rešenje za sever može da bude takvo da vlast nemaju ni Srbi ni Albanci, već međunarodna administracija koja bi balansirala i smirivala "varničenja" između lokalne samouprave i centralne vlasti u Prištini, do postizanja konzensusa o statusu severa.

2024 © - Vesti online