Sreda 21.09.2011.
13:15
Fonet

Pupovac: Josipovićeva izjava gora od Jadrankine

Ivo Josipović i Jadranka Kosor: Svako na svoj način daje podršku osuđenim generalima

Izjava Josipovića, izrečena na susretu s hrvatskim iseljenicima u Njujorku da su u Hagu završili pogrešni ljudi, izazvala je niz reakcija u Hrvatskoj.

"Ovo je mnogo ozbiljnije, jer opovrgava radnje Haškog suda i nepravosnažnu presudu i nadam se da nije izrečena u kontekstu predizborne atmosfere, jer predsednik nije u izborima", rekao je Pupovac za "Večernji list".

Pupovac je začuđen da Josipović svojom izjavom sugeriše ko je odgovaran za zločine ili da zna ko je odgovoran.

"Ukoliko je izjava predsednika Josipovića dobro preneta, on time sebi stvara obavezu pred domaćim i međunarodnim sudovima i otvara pitanje stvarno odgovornih za počinjene ratne zločine", rekao je Pupovac.

Josipović je i predsednik i pravnik, pa njegovu izjavu treba posebno ozbiljno shvatiti, smatra potpredsednik Vlade Slobodan Uzelac, prenosi HRT.

Prof. dr. Žarko Puhovski kaže da iako bi se s Josipovićem složila većina građana, treba biti oprezan jer se otvara pitanje zašto onda hrvatsko pravosuđe nije reagovalo kako treba.

Josipović je hrvatskoj dijaspori u Njujorku rekao da u Haškom tribunalu nisu pravi krivci, i da Haški sud nije onakav kakav bi trebalo da bude. Hrvatska je vodila obrambeni rat, ali zločina je bilo i na hrvatskoj strani, rekao je Josipović hrvatskim iseljenicima.

"Zločina je bilo i na hrvatskoj strani, ali nisu ih počinili ovi koji su u Hagu. Mi nemamo instrument da se suprotstavimo Tribunalu, moramo poštovati potpisanu saradnju, jer u protivnom ne bismo bili država, pogotovo ne evropska država", rekao je Josipović.

2024 © - Vesti online