Sreda 21.09.2011.
10:36
Fonet

Jahjaga: Na Kosovu nema etničkih zločina

Atifete Jahjaga na američkoj turneji: Srela se i sa Hilari Klinton

Jahjaga je u Njujorku ispričala da je od 120 članova Skupštine Kosova 20 mesta rezervisano za manjine, mada njihovi pripadnici čine manje od 10 odsto stanovništva Kosova. Jedan potpredsednik Vlade Kosova i troje ministara su pripadnici manjina, rekla je Jahjaga pred oko 200 studenata, na forumu "Svetski lideri" poznatog njujorškog Univerziteta Kolumbija.

Predsednica Kosova je ocenila da organizovani kriminal i korupcija nisu specifičan problem Kosova, već karakteristika svih zemalja u tranziciji, i napomenula da je za borbu protiv kriminala suštinski važna saradnja.

"Zato Kosovo mora biti uključeno u međunarodne organizacije. Kako borba protiv kriminala može biti efikasna, ako niste član Interpola i Evropola", rekla je Jahjaga, uz konstataciju da su "kriminalci bolje organizovani od policije".

"Gadafi kao Milošević"

 

Atifete Jahjaga je izjavila da je intervencija NATO-a u Libiji bila motivisana istim razlozima koji su 1999. godine doveli do bombardovanja Srbije - a to je zašita stanovništva.
Na pitanje kakvu poruku ima za Baske, Češene i Kurde koji priželjkuju svoje države, Jahjaga je odgovorila: "Svaka zemlja je specifična... Ukoliko postoji rešenost za dijalog, postoji i rešenje".

"Želimo da Kosovo i ceo region budu napredni, demokratski, članovi Evropske unije i NATO. Zato smo ušli u dijalog sa Srbijom i zajednički našli rešenja za dobrobit građana, uprkos političkim razlikama", izjavila je Jahjaga.

Prema njenim rečima, u tri opštine na severu Kosova "radikalni srpski elementi, povezani sa kriminalnim organizacijama, uspostavili su paralelne bezbedosne strukture".

"Pozvali smo Srbiju da pomogne da se nelegalne institucije demontiraju“, izjavila je Jahjaga i dodala da Priština želi slobodne izbore na severu Kosova, jer bi doprineli uspostavljanju normalnog života i dobrobiti svih građana. "Za to nam je potrebna pomoć međunarodne zajednice, uključujući Srbiju, dodala je ona. 
2024 © - Vesti online