Utorak 20.09.2011.
14:12
Beta

Slovačka: Tri četvrtine policajaca nesposobno

Slovački policajci rade, a kao da ne rade zaključio njihov šef

Iako su postignuti ciljevi koje je postavilo rukovodstvo policije: smanjenje kriminala, brže rasvetljavanje slučajeva, smanjenje broja saobraćajnih nesreća, problem je što se za to pobrinulo svega 28 odsto policajaca. S druge strane, 72 odsto policajajaca je dobilo ocenu "ne zadovoljava", pišu slovački mediji.

U zaštitu policajaca koji su po novom sistemu vrednovanja nesposobni, stali su i sindikati u policiji, i stručnjaci upozorivši da kriterijumi nisu postavljeni kako treba, da se zasnivaju samo na brojevima i procentima, a da se ne uzimaju u obzir specifičnosti rada u policiji.

Tako saobraćajni policajac u čijem okrugu se dese više od tri saobraćajne nesreće, automatski dobija lošu ocenu, bez obzira da li je oblast o kojoj brine opasna, sa čestim saobraćajnim udesima.

Bivši šef eltine jedinice za borbu sa organizovanim kriminalom Martin Kubik je kazao slovačkom listu Pravda da novi sistem vrednovanja ne uzima u obzir ni to da je detektiv koji je obustavio istragu kao neosnovanu, morao da obavi veliki deo posla i obrazloži zašto je istraga prekinuta.

Spišjak je obećao da će na kraju tromesečnog perioda vrednovanja odabrati najuspešnije policajce i nagraditi ih sa po nekoliko hiljda evra, a sistem će služiti i za napredovanje u karijeri. 

2024 © - Vesti online