Utorak 20.09.2011.
13:18
Beta

Evropska kriza uplašila Kinu

Kina: Druga po veličini ekonomija u svetu

Saopštenje Ministarstva stiže u trenutku kada se dugovima opterećene evropske zemlje spore sa Kinom oko trgovinskih barijera, a SAD spremaju mere "trgovinske odmazde" prema toj zemlji.

"Pošto se kriza u EU pojačava mogli bi da ojačaju i trgovinski nesporazumi što bi bilo štetno za ekonomske i trgovinske odnose Kine i EU", rekao je na konferenciji za štampu predstavnik Ministarstva Šen Danjang.

On je dodao da Kina smatra da svako ko vredno radi, može da pretvori krizu u priliku. Prema Šenovim rečima, Kina je nezadovoljna jer je EU i dalje ne priznaje kao tržišnu privredu, uprkos reformama.

"Posle 30 godina reformi i otvaranja, Kina je završila transformaciju iz planske ekonomije u tržišnu, ali EU još ne daje Kini status potpuno tržišne ekonomije. Kina je zbog toga veoma razočarana", kazao je Šen na redovnoj pres konferenciji.

Američki trgovinski predstavnik Ron Kirk najavio je da će danas na konferenciji za štampu objaviti trgovinske mere protiv Kine - druge po snazi privrede u svetu.

EU i SAD već dugo se žale zbog kineskih restrikcija za strane kompanije koje uključuju ometanje pristupa kineskom tržištu i time kršenje principa slobodne trgovine, kao i zabranu ulaska stranih firmi u perspektivne sektore, poput čiste energije. Ambasador SAD u Kini Geri Lok je danas u Pekingu rekao da će takva praksa Pekinga ukočiti kineski razvoj i inovacije.

"Poslovna klima u Kini frustrira strane kompanije i vlade, uključujući moje kolege u Vašingtonu", rekao je Lok.

On je ponovio da potcenjena kineska valuta daje nefer prednost kineskom izvozu, i da falsifikovanje robe u Kini košta strane kompanije više milijardi dolara godišnje.

2024 © - Vesti online