Ponedeljak 19.09.2011.
23:40
Vestionline

Na pomolu gubitak 140.000 radnih mesta

Na biroima rada sve veće gužve
 

"Naš problem je što se ne rešavaju uzroci nezaposlenosti, a sprovode se i ad-hok mere, poput kredita za početnike koji ne daju nikakve efekte", upozorio je Knežević.

"Mi uvodimo beskonačan broj improvizacija. Oko 80 odsto kredita za početnike (start-up) ne daju nikakve finansijske efekte. Nije zaposleni radnik rešenje biznisa. Rešenje je da on dugoročno radi u profitabilnoj firmi, koja će se dugoročno brinuti o njemu", naglasio je on i ukazao da nikada nisu analizirani efekti tih mera.

Knežević je kao primer naveo grad Kraljevo gde će od 86 start-ap kredita 46 biti krivično procesuirano.

"Dešavalo se da korisnici tih kredita dostave fakturu za kupovinu neke mašine, a onda ta mašina koja nije ni kupljena bude garancija za povlačanje kredita, koji kasnije nikada ne bude vraćen", rekao je Knežević.

On je ukazao da je, zbog svih okolnosti, uveren da će stopa nezaposlenosti rasti u Srbiji, ističući da je od 1991. izgubljeno 920.000 radnih mesta, od čega oko 580.000 u realnom sektoru.

Sa druge strane u javnom sektoru broj zaposlenih se nije smanjivao, već se stalno povećavao, što ukazuje na odsustvo strukturnih reformi. Tu treba dodati i neuređeno sudstvo gde ima 136.000 izvršnih presuda koje nisu sprovedene, dodao je Knežević.

On je kritikovao način rada Nacionalne službe za zapošljavanje, ističući da je pogrešna teza da NSZ zapošljava ljude, već da to jedino može da čini uređeni poslovni ambijent koji predstavlja dovoljnu motivaciju privrednicima za zapošljavanje.

2024 © - Vesti online