Ponedeljak 19.09.2011.
16:09
Pulsonline

Bjelogrlić optužen da falsifikuje istoriju

"Montevideo , Bog te video i ridao!" - ovim rečima Ljiljana Jovanović, unuka legendarnog sportskog novinara Bore Jovanovića, komentariše ostvarenje Dragana Bjelogrlića, našeg kandidata za Oskara. U "Montevideu" njen deda je predstavljen kao alkoholičar, a igra ga Srđan Todorović.

Srđan Todorović kao čuveni novinar Bora Jovanović

"U jednom intervjuu Bjelogrlić je rekao da je Bori udahnuo 'boemiju'. Alkoholizam, ništa drugo!", kaže je Ljiljana, pa nastavlja: "Jedina scena u kojoj se moj deda iole vidi je trenutak kad vadi pljosku. On nikad nije opsovao, jednostavno, to njemu nije priličilo. Šta bi bilo da je u to vreme bila zastupljena droga? Nakalemio bi ga kao nekog narkomana, pa bi se umesto pljoske tu našao špric", ozlojeđena je gospođa Jovanović.

Na pitanje da li je Bjelogrlić uopšte pokušao da kontaktira s nekim od porodice jednog od pionira sportskog novinarstva, odmahuje glavom.

"Nije. Iz novina sam saznala da se snima film, i to tako što sam videla Borinu sliku. Samo što nisam pala u nesvest! Moj deda je bio strašno odmeren čovek. Onda ovaj uzme da radi film i uradi ovo što uradi, a sad ga boli uvo. Napravio je neku frankenštajnsku varijantu. Moj deda je završio dva fakulteta. Ovo što je od njega napravljeno je sprdačina. Zvala sam produkcijsku kuću 'Kobra' i molila ih da nešto urade povodom toga, ali do Bjelogrlića nisam mogla da dođem. Čim sam čula da ga igra Srđan Todorović, znala sam šta se sprema. Borina žena Milena je umrla 2008. godine. Sreća što nije videla ovo!", naglašava Ljiljana.

Film nije realan


Pored iskrivljene slike o dedi, Ljiljana se dotakla i same radnje filma, za koju kaže da je previše romansirana.

 

"'Montevideo' je bajka. Fudbaleri su ostali još mesec dana da odigraju prijateljske utakmice sa Brazilom i Argentinom, što je bilo plaćeno tadašnjih 450.000 dinara. Bora kad je pričao o Montevideu, pričao je o razočaranju fudbalera. Pričao je da su na licima imali 'prazninu kao okean'".


Ljiljana Jovanović je Draganu Bjelogrliću uputila i otvoreno pismo, koje je ostalo bez odgovora. Dragan Bjelogrlić bio je nedostupan za novinarska pitanja o ovoj temi. 
2024 © - Vesti online