Ponedeljak 19.09.2011.
10:39
Press

"Srbi su kao u ekspres loncu"

Borislav Stefanović
 

- Napeto je, ali mirno. Srbi su na barikadama pod velikim pritiskom i svi strpljivo čekamo da dobijemo odgovor Brisela na plan Beograda da se dijalogom reši pitanje administrativnih prelaza - rekao je Stefanović za "Pres".


Pregovarao bih i u Zvečanu

On je naglasio da taj dijalog uopšte ne mora da se vodi u Briselu 28. septembra, za kada je zakazan nastavak razgovora Beograda i Prištine.


- Za Beograd je prihvatljivo da se taj dijalog vodi i u Zvečanu - naglasio je Stefanović, i istakao da je ključ rešenja upravo u tom dijalogu. On je ukazao da bi reakcija Brisela trebalo da usledi u nekom razumnom roku, dakle već ove nedelje, jer ne bi trebalo testirati strpljenje Srba na barikadama.


Upitan kako komentariše to što je Priština već poručila da neće da pregovara o administrativnim prelazima, Stefanović je naveo da je to očekivano.


Očekivan potez Prištine

- A šta ste drugo očekivali? Priština neće ni o čemu da razgovara. Kada bi se čekao Tači, onda se nikada ništa pozitivno ne bismo dogovorili. Mi verujemo da ovaj problem možemo da rešimo pre svega sa EU, koja je garant dijaloga sa Prištinom - rekao je Stefanović.


- Država će učiniti sve da pomogne Srbima i da se se reši ova kriza. Borićemo se svim diplomatskim sredstvima, a jako je važno da Srbi ostanu jedinstveni i mirni u svojim protestima - rekao je Stefanović.

2024 © - Vesti online