Ponedeljak 19.09.2011.
12:03
J. Arsenović - Vesti

Od Srbije pašaluk

 Niko nije reagovao na prošlonedeljni poziv bivšeg predsednika i premijera Vojislava Koštunice da je poslednji trenutak da se utvrdi državotvorna politika zaštite nacionalnih interesa.

Koštunica navodi da se Srbija istovremeno suočava sa opasnim izazovima na Kosovu, na jugu Srbije, u Vojvodini i u Raškoj oblasti, a da je tim pritiscima zajednički pokušaj ucenjivanja Srbije uoči odluke o dodeljivanju kandidature za pristupanje EU.

BEOGRAD SLAB: Boško Obradović

Da to nije samo retorika zarad prikupljanja predizbornih poena, govore i nedavni događaji, od formiranja Narodnog veća Sandžaka i zapaljive retorike muftije Zukorlića, preko demonstracija albanskih đaka na jugu centralne Srbije, pa do vladajuće vojvođanske oligarhije koja preko vojvođanskog statuta i predstavništava u Briselu, sada i vlasništvom nad celokupnom državnom imovinom u pokrajini zaokružuje svoje atribute državnosti.


- Glavno pitanje u celoj problematici destabilizacije države jeste Beograd. Razumljivo je što kada ste slabi svako želi da ostvari svoje nacionalne interese na račun vaših. Uslovno rečeno, našim neprijateljima se nema šta zameriti, oni rade svoje posao. Postavlja se pitanje da li naša država radi svoj posao? Jačaju svi ti separatistički pokreti, izmišljaju priče o navodno ugroženim ljudskim i nacionalnim pravima, traže se prava koja nemaju u drugim državama i sve to kada se vidi da je Beograd slab i da nema jasnu nacionalnu politiku - upozorava Boško Obradović iz Dveri.


Nedavno je muftija sandžački Zukorlić, uz dobranu pomoć svog verskog oca iz BiH reus-ul-uleme Mustafe Cerića, otvoreno prizivao autonomiju Sandžaka, žaleći se da su muslimani ugroženi kao nacionalna i verska zajednica.

Vojislav Koštunica

- Naprotiv, oni su privilegovani - uzvraća Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja građana RAS, koji podseća da su muslimani, odnosno Bošnjaci u skoro svim opštinama u Raškoj oblasti na vlasti počev od Novog Pazara, Tutina, Sjenice.

- U stvari se Raška oblast islamizira. Da vidite kakav je ambijent u Novom Pazaru! Apsolutno istočnjački i po arhitekturi, oblačenju. Ni u jednom restoranu nema svinjskog mesa, žene su masovno pokrivene, muftija Zukrolić ima univerzitet, Falkultet islamskih nauka, ima i obdaništa gde u islamskom duhu vaspitava decu od malih nogu. To je jedna strašna indoktrinacija. Nikad ranije bilo kao sada, mi Srbi se osećamo kao stranci iako su naše porodice generacijama ovde. Nedavno je bio festival islama gde su na novopazarskom trgu govore držali Cerić i ostali verski poglavari. Oni i otvoreno govore da hoće autonomiju kako bi se kasnije odvojili od Srbije da bi se formirala islamska federacija koja bi obuhvatila Albaniju, Kosovo, Sandžak i BiH - kaže Nikodinović.

Cerić priziva strance


Vrhovni poglavar muslimana u BiH Mustafa Cerić pretio je, ukoliko se njegov apel za "zaustavljanje diskriminacije i kršenja ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku ne uvaži", da će biti prisiljen da obavesti "sve relevantne institucije muslimana u svetu" i zatraži pomoć i zaštitu "naših verskih, kulturnih i nacionalnih prava".


Filip Ejdus iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, međutim, smatra da u ovom trentuku ne postoji opasnost za dalju dezintegraciju zemlje.


- Ne treba dramatizovati da će se Srbija dalje smanjivati. Teritorijalni integritet, osim Kosova, nije ugrožen ni na jugu Srbije, ni u Vojvodini, ni u Sandžaku. To, međutim, ne znači da ukoliko bi se situacija sada zaoštrila, ukoliko bi došlo do nekakve erupcije nasilja na Kosovu, da to nasilje ne bi moglo da se prelije na jug Srbije i u Sandžak. A što se tiče Vojvodine, to je potpuno nemoguće i u nekoj daljoj budućnosti - smatra Ejdus.
I on, međutim, ističe da je pitanje juga centralne Srbije specifično i da bi u slučaju podele Kosova i tamošnje opštine naseljene pretežno Albancima mogle da zahtevaju pripajanje Kosovu.

 

Tačijev tajming


Uočljivo je da su albanski đaci izašli na ulice i da se muftija Zukorlić još više osuo paljbu na Srbiju baš uoči 16. septembra, kada su prištinske vlasti najavile preuzimanje punktova na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.
- Ne možemo se oteti utisku da postoji koordinacija između svih ovih događaja i da su međunarodne organizacije koje su uticale na raspad bivše Jugoslavije i dalje aktivne na rasparčavanju Srbije, kao i da se neki ambasadri ponašaju poput kolonijalnih upravnika, dok Srbija deluje kao protektorat - konstatuje Boško Obradović iz Dveri.

DS hoće muslimanske glasove

Dobrosav Nikodinović

Zbog čega vladajuća Demokratska stranka ne reaguje na realne opasnosti po državu Srbiju, pitanje je na koje nema pravog odgovora. Predsednik Udruženja građana Ras Dobrosav Nikodinović misli da zna razloge ignorisanja problema kada se radi o situaciji u Raškoj.


- U vladi su dva ministra Bošnjaka koji su teški nacionalisti, to su Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, koji su organizovali 1990. referendum da se formira autonomija Sandžaka. Njihovo prisustvo koči srpsku vladu da radi bar nešto po pitanju odbrane državnosti u Raškoj. Drugi razlog je taj što Tadićeva stranka računa na muslimanske stranke i na sledećim izborima. Međutim, mislim da se tu Tadić preračunao, jer će muftija Zukorlić da izađe na izbore i svi će muslimanski glasovi otići njemu - kaže Nikodinović.


On ističe da je poslednjih godina u Raškoj uticaj Turske, jedne strane države, podignut na neviđen nivo, a podseća i na grupu ambasadora prijatelja Sandžaka koji se redovno sastaju na Dedinju.

Afrički scenario


Nedavno formirano Narodno vijeće Sandžaka je zamišljeno kao svojevrsna vlada sandžačkih Bošnjaka. Na čelu je Džemail Suljević, koji je ocenio da je u Sandžaku na delu "svojevrsni aparthejd". Na novopazarskim fasadama osvanuli su i grafiti "Tunis, Egipat, Libija, Sandžak" , kao upozorenje pristalica muftije Zukorlića da u Sandžaku može da se dogodi rasplet poput oružanih pobuna u zemljama severne Afrike.


- Istovremeno dok se centralni trg u Novom Pazaru naziva po turskom osvajaču Srbije Isa begu Isakoviću, mi ne možemo da postavimo jednu malu bistu Stefane Nemanje. Osam godina čekamo dozvolu, čak smo se žalili i zaštitniku građana i tek posle njegove intervencije dobili smo odgovor da bi ta bista, svega 83 cm, ugrozila pešake - žali se Nikodinović. 

2024 © - Vesti online