Ponedeljak 19.09.2011.
01:17
Dnevni avaz

"Nameću nam srpski velikodržavni koncept"

Opet se žale na Srbe: Ranko Krivokapić

On je poručio da će njegova SDP i DPS Mila Ðukanovića ubuduće još jače rešiti pitanje identiteta države, kao i pitanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve koja je ukinuta "okupacijom Crne Gore".

"Srpski patrijarh ne spomene Crne Goru, a da ne kaže da nema Crnogoraca, što je retorika iz 90-ih godina…To su pitanja koja ćemo rešavati. Crnogorski jezik je službeni jezik u Crnoj Gori. Mogu ga oni negirati, ali ga svi jasno prepoznaju. Iako smatram da su južnoslovenski jezici zapravo jedan jezik, sada, kada su svi to uradili, i Crna Gora ima pravo da svoj jezik nazove po imenu države", rekao je Krivokapić u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz".

Krivokapić je smatra da u Srbiji i dalje funkcioniše ta ista logika “velikodržavlja prema Crnoj Gori”.

“Ali Crna Gora, iako je najmanja, izdržala je, da tako kažem, svoju istoriju. Posebno u periodu od 1918. do 1941. godine. Hteo neko ili ne, ti projekti se troše i više nemaju ubitačnu snagu. Oni mogu pobediti u trenu, silom oružja, ali na duži rok, kao i svaka loša koncepcija, gube svoju snagu. Tako se dešava i u Crnoj Gori”, kazao je on.

Krivokapić smatra i da je sve veći broj ljudi koji podržavaju pripadnost Crnoj Gori, državnosti Crne Gore, svoju domovinu Crnu Goru.

2024 © - Vesti online