Nedelja 18.09.2011.
06:52
Beta

"Valdhajm - Skriveno zlo" na naslovnici IMDB-a

IMDB je najveća baza podataka o filmu, koja prema rečiima umetničkog direktora Jugoslovenske kinoteke Dinka Tucakovića, dnevno ima 57 miliona poseta, a tokom jednog meseca to je znatno iznad milijardu klikova.
 

"Poznajući Vasovića, on nije mogao da 'kupi' mesto na naslovnoj strani sajta IMDB tako da sam siguran da ih je za film zainteresovala suština - Vasovićevi dokazi o Kurtu Valdhajmu", rekao je Tucaković agenciji Beta.


Prema Tucakovićevoj oceni, IMDB je "najveći, referentni sajt za ljubitelje filma, najrelevantniji filmski izvornik, i ono što je Vikipedija za tinejdžere to je IMDB za filmske profesionalce".


"Film Vasovića IMDB nije uzeo zbog umetničkih vrednosti, već zbog njegove suštine i svakako da je zbog budućnosti važno da se vide i materijali koji dokazuju da je bivši prvi čovek UN Kurt Valdhajm bio i ratni zločinac, koji je mnoge srpske, romske i jevrejske porodice zavio u crno", istakao je Goran Takač, producent filma "Valdhajm - Skriveno zlo."


"Lično sam znala da je Valdhajm bio umešan u ratne zločine, ali nisam znala za detalje zločina u Jasenovcu koje je Vasović tako pedantno istražio", naglasila je izvršna direktorka Memorijalnog muzeja holokausta u Majamiju Šeron S. Horovic u izjavi za Betu.


Direktorka Horovic uvrstila je film "Valdhajm - Skriveno zlo" u stalnu postavku filmova koji se prikazuju gledaocima u tom muzeju.

Zločin(ac) bez kazne: Kurt Valdhajm


 

Ostvarenje Danka Vasovića govori o zločinu nemačkih vojnika i ustaša na Kozari i u logoru Jasenovac kao i o skrivenom učešću bivšeg generalnog sekretara UN i predsednika Austrije, Kurta Valdhajma, u tim zločinima.


"Preporuke Muzeja 'Jad Vašem' u Jerusalimu i Memorijalnog muzeja holokasuta u Majamiju najjače su preporuke koje jedan autor može da dobije, jer film analiziraju eksperti koji ga, uvrštavajući ga u postavke, u potpunosti prihvataju kao novo otkriće i nepoznate istorijske činjenice o tome da je Kurt Valdhajm odgovoran za zločine na Kozari i u Jasenovcu", rekao je Vasović.


Prošle godine film "Valdhajm - Skriveno zlo" prikazan je u zvaničnoj konkurenciji prvog Njujorškog filmskog festivala i dobio je specijalnu nagradu. Prikazan je i na Tajms skveru u centru Njujorka.

2024 © - Vesti online