Nedelja 18.09.2011.
00:14
Vestionline

EU sledeće nedelje o inicijativi Srbije

Zvaničnici u Briselu proučiće inicijativu Srbije sledeće nedelje
 

Pismo u kome beogradski pregovarački tim iznosi nove predloge za smirivanje tenzija na severu Kosova stiglo je kasno u Brisel, tako da će ga zvaničnici proučiti tek tokom sledeće nedelje”, rekao je funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

Pismo je stiglo tek u petak popodne, kada je većina službenika već otišla na vikend, objasnio je ovaj izvor, i dodao da ne očekuje da beogradska inicijativa bude razmatrana po hitnom postupku.

On je odbio da komentariše sadržaj beogradske inicijative, ali je rekao da EU “nastavlja da podržava dijalog dve strane o tehničkim problemima”.

Prištinske vlasti poslale su u petak 16. septembra carinike i policajce na sporne prelaze, mada kontrolu za sada vrše predstavnici Euleksa, evropske pravosudne misije na Kosovu i Metohiji.

Lokalni Srbi su u znak odgovora blokirali puteve, a prelazi su do daljneg zatvoreni.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da Beograd čeka odgovor Brisela na inicijativu koja je upućena dan ranije.

Za portparolku visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maju Kocijančić, Euleks na dva prelaza na severu Kosova deluje sasvim u skladu sa svojim mandatom.

Trenutnu situaciju na severu Kosova i akciju Prištine ona je okarakterisala kao "implementaciju dogovora o carinskim pečatima od 2. septembra".

2024 © - Vesti online