Subota 17.09.2011.
13:47
Vestionline

Ušće: Požar pod kontrolom

Požar koji je buktao od srede najzad pod kontrolom
 

Prema njegovim rečima, vatra je od srede progutala oko 350 hektara borove šume.


"Vatru smo obuzdali, požar se više ne širi, ali ostala su specifična žarišta, na čijem gašenju je tokom prošle noći bilo angažovano 160 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz svih krajeva Srbije", izjavio je Kočović.


On je rekao da više nema potrebe za gašenjem požara iz vazduha, ali da vatrogascima poseban problem predstavljaju užareni panjevi koji se kotrljaju niz padinu, ponovo paleći već ugašeno okolno rastinje.


Za 60 pripadnika Sektora za vanredne situacije koji su dežurali tokom noći nije obezbeđena smena, pa će oni zbog umora biti povučeni, a na dogašivanju vatre ostaće stotinak vatrogasaca Sektora za vanredne situacije.


Njima u gašenju pomaže nekoliko desetina meštana i radnika "Srbijašuma" i četrdesetak pripadnika vojske.


Kočović je izjavio da više ne preti opasnost da vatrom budu zahvaćena okolna sela, niti manastir Studenica, ali je iza plamena ostala pustoš.


"Najviše nas brine najava olujnog vetra za popodnevne sate, ali se nadamo da ćemo do tada uspeti da zaštitimo potencijalna nova žarišta i razgorevanje vatre na zagašenim tresetištima, koja uvek predstavljaju potencijalnu opasnost", rekao je Kočović.


U četiri požara u ušćanskom kraju je za proteklih petnaestak dana izgorelo više oko 450 hektara šume i niskog rastinja.

2024 © - Vesti online