Subota 17.09.2011.
09:25
Beta

Noć na barikadama

Noć na putu

Najviše građana jutro je dočekalo na barikadama u blizini prelaza Brnjak i Jarinje, u mestima Zupče i Rudare koji se graniče sa teritorijom gde žive Albanci. Oni su motrili i na mostove preko Ibra i sve druge puteve kojima bi moglo da se dođe do krajnjeg severa Kosova i Metohije.


Noć je protekla mirno i ako se izuzme manji incident koji se dogodio sinoć u 21.15 kada je grupa Albanaca zasula Srbe kamenicama na glavnom mostu na Ibru dok su ojačavali barikade, drugih incidenata nije bilo.

Srpske barikade su postavljene pre dve večeri, a tokom jučerašnjeg dana i sinoć na više mesta su ojačavane šljunkom koji je istovarivan na kolovozima.


Danas je u Kosovskoj Mitrovici pijačni dan, ali se očekuje mala ponuda namirnica zato što one uglavnom stižu iz centralne Srbije i iz srpskih sela u opštini Vučitrn, a sada su ti putevi blokirani.

Izveštač RTS-a javlja da na sever Kosmeta na stižu ni osnovne životne namirnice, a magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška je potpuno blokiran. 

Kako su rekli izveštaču Bete, Srbi su odlučni da u blokadi drže sever Kosmeta sve dok se sa prelaza Brnjak i Jarinje ne povuku i Euleksovi i kosovski carinici, jer ne žele odvajanje od Srbije.

Na severu Kosova su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregaovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović koji sa načelnikom Okruga i predsednicima četiri opštine na severu traže najbolje rešenje za prevazilaženje nastalog stanja i normalizaciju snabdevanja osnovnim životnim namirnicama i gorivom.

Srbima sa severa Kosova podršku su dali i opozicioni poslanici u Skupštini Srbije i članovi brojnih udruženja koji su juče na Kosovo i Metohiju ušli alternativnim putnim pravcima.

2024 © - Vesti online