Subota 17.09.2011.
07:13
Alo!

Ojadio banku za dve milijarde dolara

Adobolija je pet godina radio u londonskoj filijali, a prijatelji ga opisuju kao poštenog i savesnog mladića. "Potrebno mi je čudo“, napisao je on na svom Fejsbuk profilu pre hapšenja.


 

Banka nije otkrila detalje poslovanja, ali navodno se radi o transakciji švajcarskih franaka koja je krenula po zlu nakon što je švajcarska narodna banka intervenisala kako bi spustila vrednost svoje valute.

U centrali u Švajcarskoj je saopšteno da je pokrenuta istraga i da bi veliki minus mogao da znači gubitak očekivane zarade u celom trećem kvartalu ove godine. Klijenti i njihovi ulozi navodno nisu ugroženi. Odmah po otvaranju berze, vrednost deonica UBS-a ja pala za 10 procenata.


Mediji prenose da će UBS gubitak od dve milijarde dolara nadoknaditi zatvaranjem radnih mesta u investicionom ogranku banke. Pozivajući se na neimenovane izvore, švajcarski "Tages-Anzeiger" piše da će UBS smanjenje radne snage zvanično objaviti 17. novembra.


Taj list navodi i da je ceo tim banke UBS zadužen za trgovinu u Londonu, u kojoj se odigrala trgovina bez dozvole, suspendovan.
 

Portparol UBS-a Andreas Kern odbio je da komentariše pisanje švajcarskog lista.
Vesti iz UBS-a, najveće švajcarske banke, potresli su evropsko bankarstvo, koje se ionako nalazi u nezavidnoj poziciji zbog prevelikog javnog duga u nekoliko zemalja članica Evropske unije.

2024 © - Vesti online