Subota 17.09.2011.
02:48
Đ. Barović - Vesti

Mirko Norac u novembru na slobodi

Proces protiv Norca bio je prvi prosleđeni predmet Hrvatskoj od Haškog tribunala i mada je bio optužen za ratne zločine u Medačkom džepu, tokom akcije Hrvatske vojske kada je većina srpskih sela zbrisano sa geografske karte, ovaj general na kraju je osuđen za ratne zločine počinjene nad desetak srpskih civila u Gospiću u jesen 1991. i tridesetak civila i pet zarobljenika u jesen 1993. godine u Medačkom džepu kod Gospića.

Venčanje Norca prečica do slobode


 

Norac je u zatvoru od 2001. godine, ali prema pisanju medija, imao je više nego povlašćen tretman, ne samo u odnosu na druge optuženike i osuđenike Haškog tribunala, već i robijaše iz Hrvatske.


Ne samo što je u zatvoru kod Gline bio smešten u poluotvorenom delu, već je imao prava i na "slobodne vikende" ili godišnji odmor. Takođe, tokom izdržavanja kazne je upoznao sadašnju suprugu Jelenu, venčao se početkom 2009, a zatim i dobio i dete.


Naravno, zbog priprema za venčanje, Norac je bio na slobodi od katoličkog Božića, ali i za "medeni mesec", jer je sama ceremonija obavljena u crkvi u Sinju. Slavlje je održano u Dugopolju i prisustvovalo mu je više stotina članova porodice, prijatelja, ali i političara, kao i ratnih veterana.

Norac je od tada svaki vikend na slobodi, a uz sve to, on je, izdržavajući kaznu zbog ubistva više desetina civila, dobio i diplomu profesora kineziologije.


Ne treba sumnjati da je svoj diplomski rad "Organizacija i sustav financiranja hrvatskog sporta" nije branio iz zatvorske ćelije, već je otišao u Zagreb, gde ga je ocenjivala tročlana komisija Kineziološkog fakulteta. Svoj rad je odbranio, razumljivo, s odličnom ocenom.


Zahtev za pomilovanje Norac je podneo početkom ove godine, a u zahtevu je navedeno da sem proceduralnih, postoje i lični razlozi - njegova supruga je trudna.

Glavaš: Hoću i ja!

 

O povlašćenom statusu prvog "haškog optuženika" u Hrvatskoj otvoreno su govorili nekadašnji Norčevi saborci, poput Branimira Glavaša. Pošto je uhapšen, 2007. godine, Glavaš se preko svog advokata obratio ministru pravde tražeći iste uslove koje ima i Norac.


"U riječkom zatvoru su se jedno vreme, u ćeliji kod Mirka Norca održavale i sednice Alkarskog društva", naveo je Glavašev advokat.

2024 © - Vesti online