Petak 16.09.2011.
18:08
Beta

Osim Vlade, u Srbiji svi nezadovoljni zbog Kosova

Vlada Srbije nemoćna protiv vojnika Kfora
 

Naprednjaci: Glasajmo o poverenju Vladi

Srpska napredna stranka osudila je akciju kosovskih Albanaca, Euleksa i Kfora na administrativnim prelazima i zatražila hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi se glasalo o poverenju Vladi Srbije, zbog toga što, kako se navodi, srpska vlast nema ozbiljan plan za rešenje tog problema.


"Smatramo da niko moralan više ne može, ne sme i nema pravo da podržava ovakvu Vladu. Izlaz za Srbiju i njene građane je u raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i dolasku na vlast onih koji će voditi brigu o državnim i nacionalnim interesima", navodi se u saopštenju.


SNS smatra da je akcija Albanaca, Euleksa i Kfora bila nelegalna ali i da je pokazala da vlasti u Srbiji nisu ni imale plan šta će raditi ako dođe do toga.


"Srpska napredna stranka osuđuje pogrešnu i besmislenu politiku Vlade Srbije, čiji je rezultat katastrofalan po Srbe i srpsku državu. Sada je potpuno jasno da nikakvog ozbiljnog državnog plana kojim bi se učinilo bilo šta u korist naše države i naših građana nije ni bilo", navodi se.

Samardžić: Čvrst otpor naroda jedina šansa Srbije

Slobodan Samardžić

Funkiconer Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić ocenio je da nasilna akcija preuzimanja prelaza Brnjak i Jarinje potvrđuje da su NATO, SAD i EU čvrsto rešeni da naprave granicu između Srbije i Kosova i dodao da
odgovornost za celu situaciju snosi i Beograd.


"Miran otpor kojim se kosovski Srbi odupiru sili i nasilju jedini je konac o koga se drži držva Srbija", kazao je Samrdžić i ocenio da je sramota što su lokalni Srbi, koji se odupiru odluci Prištine, pušteni niz vodu i što država ne deluje u njihovu korist.

Prema njegovim rečima, čvrst otpor naroda koji ne da svoju državu jedina je šansa da se ne odustane od Srbije kao države na Kosovu.

Bogdanović: Samo mirno i dostojanstveno

Goran Bogdanović

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović je istakao da se Srbi "mirno i dostojanstveno" suprotstavljaju planu Prištine i dela međunarodne zajednice.

"Ono što je najbitnije je da je narod čvrsto rešen da mirnim putem brani svoje interese, da je narod jedinstven da ostane na ovim prostorima i da se bori za očuvanje, ne samo naših institucija, već i države Srbije na ovim prostorima", rekao je on.

Ministar je dodao da se, ako više ne bude tih institucija Srbije na Kosovu, može doći u situaciju da narod "nekim tihim etničkim čišćenjem napusti Kosovo".


"Očito je da su i Priština i međunarodna zajednica koja im sada nažalost pomaže, svesni da jedino mogu iscrpljivanjem ovog naroda da stignu do tog cilja", rekao je on.

2024 © - Vesti online