Petak 16.09.2011.
14:21 >> 15:13h
Beta

SAD: Samo da bude mirno na Kosovu

Meri Vorlik 

"Nadam se da će situacija na Kosovu u tokom petka biti mirna, a posebno na severu Kosova", rekla je Vorlik novinarima prilikom otvaranja nove linije za proizvodnju limenki u fabrici "Bol pekedžing" na Batajničkom drumu.


Američka ambasadorka je istakla da očekuje da se sve sprovede na miran način. Euleks je najavio da će njegova policija i carina od danas preuzeti poslove na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i da će biti prisutni albanski carinici čemu se protive Srbija i kosovski Srbi.


Nemačka: Izbegnimo sukobe

Zamenik nemačkog ministra inostranih poslova Verner Hojer pozvao je sve strane na Kosovu da "doprinesu deeskalaciji" i izbegnu "sve što bi moglo da izazove sukobe".


U saopštenju Hojer navodi da je to što je "pravna misija Evropske unije Euleks preuzela carinsku kontrolu, značajan korak za slobodan protok robe i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije".


"Sada su sve strane pozvane da doprinesu deeskalaciji i da izbegnu sve što izaziva sukobe i stoji na putu mirnom sprovođenju dijalogom postignutog sporazuma. Upotreba retorike koja dovodi do polarizacije je takođe neodgovorna s obzirom na nestabilnost situacije", naveo je Hojer, istakavši i da je isto toliko značajna puna saradnja sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa EU i Euleksom.

I OEBS poziva na uzdržanost

Vršilac dužnosti predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), šef litvanske diplomatije Audronius Ažubalis pozvao je na mir i uzdržanost na severu Kosova i istakao neophodnost konstruktivnog rešavanja problema.


"Obezbeđivanje zaštite i bezbednosti svih ljudi, bez obzira na njihovo etničko poreklo, treba da bude vrhunski prioritet, i ja pozivam sve strane da budu uzdržane i postupaju odgovorno. OEBS i njegova misija na Kosovu, u tesnoj saradnji sa međunarodnim partnerima, posvećeni su pomaganju u upostavljanju stabilnog i bezbednog okruženja i dobrobiti za sve zajednice ", rekao je Ažubalis.

2024 © - Vesti online