Petak 16.09.2011.
11:15
Vestionline

Gadafijev portparol kritikuje posetu Sarkozija i Kamerona

Njihova poseta je početak projekta kolonizacije Libije: Musa Ibrahim
 

"Francuska pokušava da rasporedi svoje agente (u Libiji), a Velika Britanija da favorizuje političke figure koje su joj saveznici, nasuprot onima koji su bliskiji SAD i Kataru", kako bi "pretvorili Libiju u posed Zapada", kazao je Ibrahim.

"Ta poseta je početak projekta kolonizacije Libije i predstavlja zvaničnu objavu početka njegove primene", ocenio je Ibrahim u noći između četvrtka i petka, u telefonskoj izjavi sirijskoj televiziji Arai koja redovno prenosi Gadafijeve poruke.

Musa Ibrahim je optužio francuskog predsednika i britanskog premijera da "žure da uberu plodove pada Tripolija... pošto očigledno strahuju da će Amerika i druge države doći i uzeti svoj deo kolača".

"Govore o rekonstrukciji Libije vrednoj stotine milijardi dolara... uništavaju je i rekonstruišu novcem Libijaca", rekao je Ibrahim i dodao da su požurili da dođu u Tripoli "kako bi sklopili tajne sporazume sa saradnicima i izdajicama i stave šapu na naftu i ulaganja pod izgovorom rekonstrukcije".

Sarkozi i Kameron, prvi zapadni lideri koji su došli u Libiju posle pada režima Moamera Gadafija, dočekani su kao junaci u toj zemlji.

Francuski predsednik izjavio je prilikom posete da Moamer Gadafi, koji je u bekstvu od 23. avgusta, još uvek predstavlja "opasnost" i da u Libiji "još ima nedovršenog posla". Britanski premijer obećao je da će pomoći u potrazi za Gadafijem.

2024 © - Vesti online