Petak 16.09.2011.
12:04
Đ. Barović - Vesti

Petorica "snajperista" nisu ni vojsku služili

Uhapšeni za svaki slučaj: Petorica Srba građevinskih radnika


Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u Libiji se nalazi oko 120 državljana Srbije, ali procene ovog ministarstva su da je ta brojka znatno veća.

- Pre martovske evakuacije mislili smo da je broj naših državljana mnogo manji, ali smo se prevarili jer očigledno mnogi nemaju naviku da se javljaju svojim ambasadama. I preko vaših novina upućujemo apel našim građanima u Libiji da u svako doba dana mogu kontaktirati ambasadu Srbije za pomoć - kažu u Ministarstvu inostranih poslova.

Evakuacija


Vlasti u Srbiji su marta ove godine završile veliku evakuaciju svojih državljana iz Libije.


U četiri avionska leta Jata, ali i stranih aviokompanija, kao i sa nekoliko brodova, ovu afričku zemlju je napustilo oko hiljadu građana Srbije.


Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić tada je izjavio da je u ovoj zemlji ostalo još oko 250 srpskih državljana.

Istovremeno, čelnici MIP-a tvrde da čine sve kako bi proverili navode da je u Misrati streljano 12 srpskih plaćenika.


- Predstavnici naše ambasade čine sve da provere ovu informaciju, ali tamo i dalje traju sukobi, tako da sve ide jako teško - kažu u ministarstvu.


S druge strane, o srpskim državljanima se, preko svojih kanala, informiše i Vojno-bezbednosna agencija.


Prema rečima načelnika VBA, generala Svetka Kovača, u Libiji se ne nalazi ni jedan profesionalni pripadnik Vojske Srbije, a nesumnjivo je utvrđeno da petorica zarobljenih Srba koji su u zatvoru u Zintanu, nisu nikakvi snajperisti.


- I dalje utvrđujemo navode o streljanju srpskih plaćenika, ali smo utvrdili da se u Libiji ne nalazi ni jedan profesionalni pripadnik Vojske Srbije.

Takođe, naša istraga je nedvosmileno utvrdila da petorica uhapšenih Srba nemaju nikakve veze sa onim za šta su optuženi. U proverema smo čak došli do podatka da ni jedan od njih nikada nije bio pripadnik naših oružanih snaga - kaže general Kovač.   

2024 © - Vesti online