Petak 16.09.2011.
04:11
Vestionline

Mirovni sporazum sa Izraelom nije svetinja

"Sporazum u Kemp Dejvidu uvek je otvoren za diskusiju ili za izmene ukoliko je to u interesu za region i za pravedan mir. Mirovni sporazum nije neka svetinja i mogu da budu napravljene izmene u njemu", rekao je Šaraf, prenela je agencija AFP.

Esam Šaraf i njegove pristalice

"Mi treba da brinemo o korenu problema, a problem na Bliskom Istoku je izraelska okupacija palestinske zemlje", naveo je egipatski premijer koji je na čelo vlade došao po zbacivanju dugogodišnjeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka.

Egipatsko-izraelski odnosi su dodatno pogoršani pošto su prošlog petka demonstranti upali u izraelsku ambasadu u Kairu i doveli do evakuacije osoblja i odlaska izraelskog ambasadora Jicaka Levanona. Izraelska vlada je navela da će se Levanon vratiti u Egipat "tek pošto bezbednost ambasadi i ambasadoru mogu biti garantovani".

Grupa od tridesetak demonstranata uspela je tokom noći, posle celodnevnog protesta, da razvali zid koji okružuje ambasadu, pobacala na stotine dokumenata kroz prozore i pocepala izaelsku zastavu, što je bio najteži incident od Mirovnog sporazum dve zemlje pre više od 30 godina.

2024 © - Vesti online