Petak 16.09.2011.
00:14
Beta

Pobunjenici ušli u Gadafijev Sirt

Pobunjenici opkolili grad sa tri strane

"Revolucionari iz Misrate stigli su na most Al-Garbijat u Sirtu", navodi se u saopštenju Vojnog saveta u Misrati, velikog pobunjeničkog grada koji se nalazi severo-zapadno od Sirta.

Sirt, udaljen 360 kilometara od Tripolija, jedno je od poslednjih uporišta trupa svrgnutog režima gde nove libijske vlasti uporno pokušavaju da preuzmu kontrolu.

Tokom jutra, više stotina vojnih vozila tipa pik-ap sa teškim naoružanjem napustilo je Misratu i krenulo ka Sirtu. Kako navodi Vojni savet Misrate, ukupno oko 900 vozila u mestu Abu Karin podelilo se na tri grupe sa ciljem da opkole Sirt na tri fronta.

Izveštač Frans presa koji je pratio konvoj iz Misrate dobio je, za sada nepotvrđene informacije, da su avioni NATO bombardovali pro-Gadafijeve snage koje su krenule na jug.

Istovremeno, pomoćnik glavnokomandujućeg multinacionalnih vazdušnuh snaga NATO, francuski general Vensan Tesnijer, procenio je danas da je oko 15 odsto pro-Gadafijevih snaga i dalje u mogućnosti da se bori, pre svega u oblasti Tripolija i Sebe.

Glavni deo tih snaga raspoređeno je u oblasti između Tripolija i Sirta na istoku, rekao je francuski general na konferenciji za novinare u vojnoj bazi NATO Pođo Renatiko, u Italiji.

2024 © - Vesti online