Četvrtak 15.09.2011.
22:24
Beta

Tači: Nećemo se povući

Hašim Tači

"Sutra će policajci i carinici Republike Kosovo zajedno sa Euleksom i NATO-om početi ostvarivanje operacionalnog plana za punu funkcionalizaciju graničnih prelaza", rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini, što je u suštini bila obraćanje građanima i na kojoj nije bilo omogućeno postavljanje pitanja.

"Operacionalni plan je sačinila Vlada Kosova uz punu koordinaciju i podršku SAD, EU, NATO-a i Euleksa, i sada je i javno dobio podršku svih relevantnih međunarodnih faktora", istakao je Tači.

On je ocenio da će integrisanje severa Kosova biti "proces sa mnogo izazova", ali da je ubeđen da će oni biti prevladani.

"Kao premijer Republike Kosovo kažem vam da se nećemo povući. Pozivam vas na razumevanje, saradnju i poverenje u institucije Republike Kosovo i usku saradnju s međunarodnom zajednicom", poručio je Tači.

Tači je rekao da je ponosan na to što je imao podršku građana ali i međunarodnih faktora.

"Zajedno s vama verujem zajedničkom uspehu, verujemo ujedinjenju energije građana i punoj podršci naših međunarodnih partnera. Mi smo verovali i verujemo da kad god se naši napori koordiniraju s međunarodnim faktorima, uspesi nisu nedostajali", kazao je Tači.

On je pozvao građane da sačuvaju mir i istakao da sutrašnje aktivnosti na severu nisu uperene ni protiv jedne nacionalne zajednice.

"Na severu nema sukoba vlade i građana. U sukobu je pravda s nepravdom, zakon sa nezakonitošću, konfliktna prošlost s budučnošću u miru", poručio je Tači.

Vlada Kosova, prema njegovom mišljenju, najbolji je zaštitnik i garant prava za građane Kosova, uključujući i Srbe koji žive na severu.

"Pozivam ih da žive bez straha, da kao građani budu deo našeg društva, da poštuju vrednosti demokratskog sveta, za red i mir i za harmoniju među svim građanima i u miru jedni sa drugima", kazao je Tači.

On je rekao da su se zbog preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak uznemirili samo oni koji ne poštuju zakon i oni koji dovode u pitanje suverenitet Kosva.

"Kosovo je domovina svih njenih građana bez obzira na etničku pripadnosti. Kosovo pripada svim Kosovarima", istakao je kosovski premijer.

2024 © - Vesti online