Četvrtak 15.09.2011.
17:49
Beta

Busek: Podela Kosova ne mora da bude loša

Erhard Busek
 

Busek je rekao da podela Kosova ne bi nužno izazvala dodatne probleme u Bosni i Hercegovini, jer je reč o različitim pitanjima.


"To su dva različita procesa i nemoguće je porediti jedan sa drugim, to je pogrešno. Svaka situacija je posebna. Ukoliko se postigne održivo rešenje, onda je sve moguće. To nije povezano, jer je unutrašnji problem Bosne i Hercegovine prilično drugačiji od problema Kosova ", ocenio je Busek.


On je dodao da je ideju o podeli Kosova predložio "kao nešto o čemu se
može raspravljati".


"Sačekajmo, pa ćemo da vidimo. Pitanje je da li i o čemu se vlasti u Beogradu i u Prištini mogu dogovoriti, kakva je uloga međunarodne zajednice u svemu tome", rekao je Busek.


On je krajem avgusta ocenio da bi Srbija trebalo da iznese predlog za promenu granica na Kosovu i dodao da bi se međunarodna zajednica saglasila sa tim rešenjem, ako se dogovore Beograd i Priština.


"To bi bilo najbolje rešenje za obe strane i predlog o podeli bi trebalo dostaviti direktno stanovnicima Kosova i s njima razgovarati o rešenju. Brisel i Vašington kažu da se granice ne mogu menjati, ali ukoliko bi se Priština i Beograd dogovorili, oni bi se pomirili s takvom idejom", ocenio je Busek.

2024 © - Vesti online