Četvrtak 15.09.2011.
10:49
Blic

Američki veterani svedoče u korist Draže Mihailovića

Dragoljub Draža Mihajlović
 

Dolazak predstavnika američkih ratnih veterana na svedočenje potvrdio je 14. septembra Srpskom liberalnom savetu (SLS) Stiven Kovač, penzionisani potpukovnik američke vojske i sekretar Udruženja ratnih veterana SAD, koji je na njihov poziv došao u Beograd. Aleksandar Nedić, sekretar SLS, kaže za "Blic“ da na ovaj način američki ratni veterani žele da iskažu solidarnost sa generalom Dražom Mihailovićem i antifašističkom borbom srpskog naroda.

Njihova želja je, kako je naveo, da ponove reči koje je predsednik Truman izrekao, posmrtno dodeljujući Legiju časti generalu Mihailoviću: “General Dragoljub Mihailović istakao se kao glavni zapovednik jugoslovenskih oružanih snaga i posle kao ministar vojni, organizujući i vodeći snage otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. Zahvaljujući neustrašivim naporima njegovih trupa, mnogi američki avijatičari bili su spaseni i bezbedno vraćeni na savezničku stranu. General Mihailović i njegove snage, uprkos nedovoljnom snabdevanju i boreći se pod izuzetnim teškoćama, materijalno su doprineli savezničkoj vojsci i bili učesnici u izvojevanju konačne savezničke pobede”.


- Istovremeno njihova poseta je i znak želje da se pokaže kako trenutni politički odnosi naših država, koji nisu na željenom nivou, ne smeju da budu prepreka za saradnju i kontakte dve zemlje koje veže ratno savezništvo iz oba svetska rata - kaže Nedić.


On dodaje da je slučaj Draže Mihailovića na neki način postao internacionalan jer je reč o komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji je dobio odlikovanja Francuza i Amerikanaca. Odlikovanje SAD je jedno od najvećih koje stranom državljaninu može da dodeli njihova vlada i dokaz da je Mihailović bio na strani saveznika. To objašnjava veliku zainteresovanost američke vlade za ovaj slučaj - navodi Nedić.


Srpski liberalni savet, kao programski naslednik Srpske liberalne stranke, jedan je od inicijatora rehabilitacije generala Mihailovića.

2024 © - Vesti online