Četvrtak 15.09.2011.
03:16
Vesti

Rumunija prihvatila antiraketni štit NATO

Klintonova je sporazum potpisala sa rumunskim ministrom spoljnih poslova Teodorom Bakonskim i izjavila da SAD očekuju da će razmestiti u roku od četiri godine raketne presretače u rumunskoj vazdušnoj bazi Deveselu, na jugu Rumunije i da bi u njoj trebalo da bude stacionirano između 150 i 200 američkog vojnog i civilnog osoblja.

RAKETE U RUMUNSKOM DVORIŠTU: Teodor Bakonski i Hilari Klinton

- Ovaj sporazum napraviće od Rumunije centralnog igrača u raketnom štitu NATO-a - kazala je Klintonova i dodala da mora da ratifikuje američki senat.

Na samitu NATO-a u novembru 2010. godine saveznici su dogovorili novi raketni štit koji bi povezivao sisteme SAD i Evrope i branio zemlje članice od napada država poput Irana. Po planu, od ove godine će biti raspoređeni u Sredozemlju presretači na vojnim brodovima, a kopneni presretači biće razmešteni u Rumuniji od 2015, a u Poljskoj od 2018. godine.

Moskva za jedan štit

 

Rusija se složila da sarađuje u okviru ove inicijative, ali nije saglasna sa njegovom primenom, ističući da treba da postoji jedan jedini integrisani štit, a ne dva odvojena odbrambena sistema.

2024 © - Vesti online