Četvrtak 15.09.2011.
01:42
Vestionline

"Pomozite da čuvamo granicu sa Libijom"

Ministar pravde Maru Amadu je precizirao da je Nigeru potrebna pomoć u prikupljanju obaveštajnih podataka i vazdušnom nadzoru oko šest miliona kvadratnih metara pustinje na severu te afričke zemlje, koje je već stecište pripadnika severnoafričkog krila Al Kaide i drugih bandita, prenela je agencija Rojters.

Boji se Al Kaide: Maru Amadu

"Situaciju u Libiji karakteriše brojno nekontrolisano naoružanje koje kruži u regionu i koja bi moglo da završi u rukama svih vrsta kriminalaca ili pripadnika Al Kaide", upozorio je nigerski ministar u intervjuu lokalnim medijima.

Prema njegovim rečima "situacija je eksplozivna, u najmanju ruku" i napori Nigera i ostalih zemalja u regionu da obezbede taj prostor nisu dovoljni.

"Potreban nam je vazdušni nadzor, dobro obaveštajno nadgledanje i informacije i sve to košta mnogo za jednu vrlo siromašnu i zaduženu zemlju, kao što je Niger koja iz godine u godinu pati od krize sa hranom", rekao je Amadu.

Konvoji u kojima su bili ljudi verni bivšem libijskom lideru Moameru el Gadafiju posle vožnje od 1.600 kilometara kroz pustinju koja razdvaja dve zemlje, počeli su da stižu u Niger prošle nedelje.

Tri generala, uključujući komandanta Gadafijeve avijacije i dva regionalna komandanta, došli su u glavni grad, Niamej, u ponedeljak. Njima se u utorak pridružio Al-Sadi Gadafi, potvrdio je Amadu.

2024 © - Vesti online