Sreda 14.09.2011.
16:07
Vestionline

Srpska bi trebalo da tuži Saudijsku Arabiju

"Saudijska Arabija do guše je upetljana u Al Kaidinu mrežu zla, a njeni najbolji sinovi još su u leto 1992. godine stigli u BiH da ovdašnje muslimane nauče islamu", rekao je profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović.

Mudžahedini 90-ih godina u Zenici

On je podsetio da je upravo to, kao svoju misiju u BiH, definisao i osnivač odreda "El mudžahedin", Saudijac Mahmud Abu Abdul Aziz al Muntesiba, poznat kao Barbaros ili Riđobradi.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj smatra da RS ima uporište za tužbu u presudama Haškog tribunala, ali i u rezultatima istraga stranih službi, koje su nedvosmisleno utvrdile umešanost Visokog saudijskog komiteta za pomoć BiH u ratne zločine i međunarodni terorizam.

"Treba razmišljati u tom pravcu i videti kakve su šanse da se RS ili BiH nađu kao strana u procesu protiv Saudijske Arabije", istakao je Radulj.

On je napomenuo da je ratni i poratni bošnjački politički vrh bio jedinstven u nameri da Srbiju okrivi za navodnu agresiju i genocid, a da mudro ćuti o zločinima počinjenim pod zastavom džihada.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković naglasila je da postoji mnoštvo dokaza o ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima, za šta je odgovoran odred "El mudžahedin".

Predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini RS Nenad Stevandić smatra da Srpska treba da tuži ne samo Saudijsku Arabiju, već i druge države koje do danas nisu procesuirale svoje građane, za koje zna da su počinili stravične zločine u BiH.

Britanska osiguravajuća kuća "Lojd" tužila je Saudijsku Arabiju i potražuje odštetu za terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine i za džihad na Balkanu.

2024 © - Vesti online