Sreda 14.09.2011.
11:12
Blic

Kacin: Kriminalci žele radikalizaciju stanja na Kosovu

Ne verujem da će doći do ponovnog nasilja na severu Kosova, jer to nikome nije u interesu: Jelko Kacin.
 

“Nažalost, i neki u vrhu vlasti daju neodmerene izjave. Zamenik srpskog premijera Ivica Dačić je rekao da se tu radi o "egzodusu Srba s Kosova", što nema veze s onim što se dešava na terenu, izjavio je Kacin u intervjuu za Blic.

On je dodao da ne veruje da će doći do ponovnog nasilnog obračunavanja na severu Kosova, jer to nije apsolutno nikome u interesu, ni Srbiji koja uskoro očekuje status kandidata za članstvo u EU, a naročito ne građanima na severu Kosova kojima je dosta nasilja, tenzija i “vanrednih stanja”.

On je rekao da "određeni krugovi u Beogradu pokušavaju da dramatizuju situaciju i podignu tenzije", ali je izrazio uverenje da će Vlada Srbije i politički vrh "pokazati odgovornost i ozbiljnost i da neće biti nepotrebnih, kontraproduktivnih i ishitrenih reakcija".

"Jedna žrtva na strani kosovske policije je previše. Ne sme se doći do toga da bude žrtava i sa strane srpske policije ili civila", izjavio je Kacin.
 

"Euleks i Kfor rade svoj posao"

 

Na pitanje kako komentariše to što vlasti u Srbiji optužuju Euleks i Kfor da nisu statusno neutralni već da se stavljaju vrlo otvoreno na stranu zvanične Prištine, Kacin je rekao:

 

- Euleks i Kfor deluju u potpunosti u skladu sa svojim mandatom. Euleks je pred velikim izazovima i radi pod pritiskom. S jedne strane taj pritisak dolazi u vezi istrage o trgovini ljudskim organima, kao i od Beograda u vezi carinskih prelaza. Ali Euleks je tu da uvodi vladavinu prava na Kosovu i da pomaže u procesu građenja demokratskih institucija. Kfor je s druge strane krajnje profesionalno odreagovao na zbivanja 25. jula i obezbedio mirno razrešenje situacije

2024 © - Vesti online