Sreda 14.09.2011.
07:11
Vesti

Plaćenici ne mogu da se izvuku iz Libije

Plaćenici na meti libijskih pobunjenika

- Nije sporno da se ova vrsta posla odlično plaća, te da se mesečno može zaraditi i do 30.000 dolara, ali niko od nas nije ludi kamikaza već smo svi i te kako svesni rizika u koji se upuštamo.

Moguće da je reč o momcima koji su tamo otišli na početku sukoba kako bi obezbeđivali neke zvaničnike Gadafijevog režima ili bogataše i njihova imanja, a sada imaju problem jer su se povlačili sa Gadafijevim snagama, pa ne mogu da se izvuku iz Libije - kaže jedan od specijalaca iz Republike Srpske koji je svoje usluge pružao u više afričkih zemalja, ali se pre nekoliko godina povukao iz posla.


Prema njegovim rečima, regrutovanje za odlazak u krizna područja je najmanji problem za svakog ko misli da je psihički i fizički spreman za izazove i rizike rata.


- Postoji dva-tri internet sajta preko kojih se može "on line" prijaviti za neke poslove, ali uglavnom se sve radi u četiri oka. Mislim da u Brčkom i dalje postoji kancelarija firme Dreshak security, koja regrutuje ljude za američku kompaniju SOC-SMG. Slično je, mislim, i u Makedoniji gde je zastupljena kompanija KBR koja angažuje mahom nekadašnje makedonske specijalce, mada su svi oni prošli kroz obuku mojih kolega iz Srbije i RS.

Većina je angažovana uglavnom na poslovima obezbeđenja objekata ili, dok je bio aktuelan Avganistan, najisplativija i najrizičnija su bili obezbeđenja transporta.

Koliko znam, od 2008. godine cene za ove poslove su drastično pale, jer je dosta domorodačkog stanovništva odlučilo da se prijavi. Poslodavcima je to daleko isplativije nego da angažuje nekog ko je druge rase i uz to ne zna ni jezik - objašnjava sagovornik koji je potpisujući poslednji ugovor bio svestan svih rizika koje ovaj posao nosi.


- Ti ugovori su zapravo tipski i u njima se obaveštavate o uslovima rada i rizicam. Jedna od poslednjih stavki u ugovoru koji potpisujete jeste da ako nastradate vaše telo će o trošku kompanije biti poslato isključivo na adresu koju navedete u ugovoru.

Uslovi iz ugovora

 

U ugovoru koji potpisuje svaki potencijalni plaćenik preko firme KBR doslovce se opisuju i sledeće stavke uslova i života:
- Radićete i živeti po vojničkim principima u vojnim kampovima.
- Možete očekivati susrete sa miševima, pacovima, zmijama, škorpijama, krpeljima, buvama.
- Logori ili baze mogu biti potencijalno opasni zbog nasumične pucnjave, napada raketama ili zbog nagaznih mina.
- Ako dođe do biološkog ili hemijskog napada, a vi ste žrtva, vaše telo će biti kremirano i poslato kući.

2024 © - Vesti online