Sreda 14.09.2011.
03:47
Mondo

Talibani napali ambasadu SAD u Kabulu

Pripadnici avganistanske službe bezbednosti, koji su blokirali su ulice oko američke ambasade i drugih diplomatskih misija u blizini poprišta napada, na obližnjem trgu Abdul Hak, nisu ni nakon deset časova uspele da okončaju opsadu.

U Kabulu se čulo najmanje deset teških eksplozija, a jedan ili dva pobunjenika se još uvek nalaze u višespratnici u izgradnji sa koje su poceli napadi.

Rezultati "masivnog samoubilačkog napada" u Kabulu

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Sidik Sidiki rekao je AFP-u da su u prvom napadu kao i u tri manja, poginula četiri civila i tri policajca, a da je ranjeno 10 civila i devet policajaca.

Policija još uvek pretražuje zgradu, rekao je Sidiki, i dodao da su još jedan ili dva napadača živa.

U napadu na američku ambasadu ranjena su četiri Avganistanca - trojica koja su tražila vize i lokalni avganistanski čuvar.

Portparol talibana saopštio je AFP-u tekst porukom da su mete bile sedište ISAF-a, američka ambasada i avganistanska obaveštajna agencija. "Danas u jedan sat krenuo je masivni samoubilački napad na lokalne i strane obaveštajne institucije u Kabulu", napisao je Zabiulah Mudžahid.

Portparol talibana Zabibulah Mudžahid izjavio je ranije danas da je nekoliko talibanskih boraca, naoružanih raketnim bacačima i automatskim puškama i opasanih eksplozivom, zauzelo položaje u Kabulu.

"Glavna meta napadača su zgrade obaveštajne službe i ministarstva", rekao je Mudžahid, dok zapadni vojni izvori navode da je na meti i štab koalicionih snaga NATO.

U saopštenju upućenom agenciji Frans pres, Mudžahid je naveo da je u toku "masovan samoubilački napad na objekte lokalnih i stranih tajnih službi".

2024 © - Vesti online