Sreda 14.09.2011.
00:02
Beta

"Nisam ništa uzela, ne plašim se istrage"

Premijerka Hrvatske: Jadranka Kosor
 

Kosor je rekla da je njena i borba HDZ-a protiv korupcije i organizovanog kriminala uplašila mnoge što je, kako je navela, i uzrok napada. Prema njenim rečima, niko i ništa je neće uplašiti i pokolebati u toj borbi.

"Oni koji su ukrali moraju stati pred lice pravde, kao i oni koji su koristili svoj položaj i ovlašćenja", poručila je šefica HDZ-a na konferenciji za novinare i objavila da je ministar policije Tomislav Karamarko ponovo postao član te stranke.

Kosor je rekla i da se "ničim nije okoristila" i pozvala novinare da provere njenu imovinu. Upitana koliko je bila uključena u finansiranje svojih predizbornih kampanja, Kosor je odgovorila da će sve što zna reći "tamo gde treba" u Kancelariji za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijerka je negirala da je, kako pišu pojedini mediji, poslednja afera dovela do razdora i panike unutar HDZ-a i dodala da je njena partija čvrsta i jedinstvena.

Kosor je istakla da treba zaustaviti "curenje informacija" iz državnih ustanova, posebno o istragama koje su u toku, jer je to krivično delo.

Prethodno je glavni sekretar HDZ-a Branko Bačić na posebnoj konferenciji za novinare negirao da je skrivao i čuvao velike svote novca za koje je znao da nisu legalnog porekla. Bačić je najavio tužbu protiv bivše šefice računovodstva HDZ-a Branke Pavošević koja je u iskazu istražiteljima, što su preneli pojedini mediji, rekla da je, po Bačićevom nalogu, uništila svesku s evidencijom o uplatama i isplatama.

Iskaz bivše šefice računovodstva HDZ-a izazvao je buru u javnosti i vladajućoj HDZ dva meseca uoči planiranih parlamentarnih izbora. Iskazi bivše šefice računovodstva istražiteljima službe USKOK-a pokazuju da je Ivo Sanader bio samo vrh piramide "crnih fondova" HDZ-a. Ilegalno stečeni novac nije bio tajna Sanadera i nekoliko
njemu bliskih ljudi, kako su to hteli da prikažu u HDZ-u kada je izbila afera, već je to bila "stranačka javna tajna", objavio je "Večernji list".

Taj list piše da su za "crni fond" znali glavni sekretari HDZ-a, ministri, stranački funkcioneri, a sadašnja predsednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor je svoje predizborne kampanje finansirala upravo iz "crnih fondova". Novac su primale i mnoge javne ličnosti.

Više funkcionera te stranke je negiralo da je znalo za uplate i isplate iz "crnog fonda", a potpredsedik HDZ-a Vladmir Šeks je optužio bivšeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera da stoji iza sadašnjeg napada na stranku i nazvao ga "glavnim neprijateljem" stranke.

"Nisam siguran da je Ivi Sanaderu u fokusu da vodi politikantsku borbu za neku imaginarnu vlast, a da ne brine o postupcima koji se protiv njega vode", izjavio je novinarima Sanaderov advokat Čedo Prodanović.

Branka Pavošević je vodila računovodstvo HDZ-a do 2009. godine, dok je na čelu stranke bio Sanader. Uhapšena je sredinom ove godine zbog istrage "Fima mediji" - privatne firmi preko koje su navodno desetine miliona kuna izvučene iz državnih preduzeća i ministarstava.

Glavni osumnjičeni za to je bivši premijer Sanader koji je pritvoren u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Hrvatsko pravosuđe tereti ga u više slučajeva za zloupotrebu položaja i ovlašećenja, a nedavno je protiv njega podignuta i prva optužnica za ratno profiterstvo.

2024 © - Vesti online