Utorak 22.12.2009.
10:04
Tanjug

Luksuz budi grižu savesti

Ugađanje sebi treba da nas čini srećnim
Istraživanje, obavljeno na 8.100 osoba iz 11 zemalja, je pokazalo da je luksuz u stvari ono što čovek takvim doživljava, budući da je trećina anketiranih izjavila da je luksuz "sve što nije neophodno", dok za petinu luksuz znači imati vremena da se radi šta god se poželi, preneo je Rojters.

Mada se pretpostavlja da bi kupovina luksuznih stvari trebalo da čini da se bolje osećamo, čak 32 odsto anketiranih iz evropskih, azijskih i američkih zemalja prebacuje sebi takvu kupovinu.

U tome prednjače Britanci - 72 odsto njih sebi povremeno dozvoli neki luksuz, ali se nakon toga polovina, naročito žene, oseća krivim zbog toga. Sličan konfliktan odnos prema luksuznoj robi imaju i Amerikanci.

Na drugom kraju si Indijci, Brazilci i Holanđani, koji tvrde da se ne osećaju krivim posle kupovine luksuzne stvari, što se može pripisati činjenici da su Indijci i Holanđani oprezni, promišljeni kupci, dok je kod Brazilaca verovatno u pitanju hedonistički stav prema životu.

Veliki broj ljubitelja luksuznih stvari želi da njihova kupovina bude primećena. Gotovo polovina voli da na kupljenom proizvodu stoji jasno istaknuta poznata marka. To je naročito izraženo u Indiji, Hongkongu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

S druge strane, većina Brazilaca, Francuza i Britanaca ne voli da se razmeće imenima poznatih proizvođača.

U anketi je postavljeno i pitanje koji je luksuzni predmet najviše željen, odnosno koja je to jedna stvar koju bi ispitanici kupili kada za to ne bi bilo novčanih prepreka. Na prvom mestu se našao luksuzni automobil, na drugom skup nakit, na trećem odeća poznatih kreatora i na četvrtom razne sprave i uređaji.

2024 © - Vesti online