Utorak 13.09.2011.
17:32
Vestionline

BiH udžbenik: Ovca daje med, a puž je veselo prolećno biće

Smoki i Nutela krem 

Sporni udžbenici izdavača "Nam" čak služe i kao reklamni prostor pa se u njima reklamiraju slatkiši Nutela i Smoki, pišu mediji iz BiH. 

U udžbeniku za prvi razred postavljeno je pitanje koje proizvode daju konj i zec. Od učenika se traži i da dopune ko sedi na stolicama, i to na crtežu na kojem nema ni jedne stolice ili da odgovore kreću li se pešaci pravilno na crtežu na kojem nije nacrtan ni jedan pešak, a sabraćajni znakovi postavljeni su na sred kolovozne trake.

Udruženje izdavača udžbenika u BiH navodi da je do ove tragikomične situacije došlo zbog višegodišnjeg favorizovanja jednog izdavača. Naime, iz udžbenika izdavačke kuće "Nam" trebalo bi da uče učenici prvog, drugog i trećeg razreda u čak 80 odsto škola iz četiri kantona u FBiH.

Urednik kuće "Nam" Muamer Spahić tvrdi da se radi o klasičnoj podvali.

"Radi se o klasičnom poturanju, radi se o radnoj verziji udžbenika jer je izdavačka kuća 'Nam', od radne verzije napravila onu verziju koja se prodaje i u kojoj je ta greška otklonjena", objasnio je Spahić.


Izdavači, recenzenti i autori spornih udžbenika biće sankcionisani tek ako se promene pravila koja iduće nedelje treba da dogovori Koordinacija ministara obrazovanja.

"Predložiću da se zbog grešaka udžbenici skinu s liste odobrenih. U slučaju ovce koja daje med, pogrešio je izdavač jer u rukopisu tog udžbenika ovoga nije bilo", rekao je Damir Mašić, ministar obrazovanja FBiH.

2024 © - Vesti online